Plast er fantastisk til opbevaring af din mad og til at holde den frisk. Men det er vigtigt, at den emballage, du bruger i hjemmet, er beregnet til fødevarer og fx kan tåle de temperaturer, du udsætter den for. Få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på her.
Du har sikkert selv oplevet forskellen på, hvor længe et salathoved kan holde sig i køleskabet uden emballage sammenlignet med, hvis du fx putter det i en plastpose. Uden posen visner salaten og bliver uspiseligt i løbet af få dage. I en pose eller en anden emballage kan salaten derimod holde sig frisk længe.
Det samme gælder dine egne madrester. Også her kender du sikkert den forskel, som fx husholdningsfilm rundt om en halv citron kan gøre for, hvor længe citronen er spiselig.
Plasten giver dig altså en række fordele, når du vil gemme din mad og spiller en stor rolle, når det handler om at minimere vores madspild. Men det er vigtigt, at du er opmærksom på at bruge den rigtige emballage til de rigtige formål!
Brug emballagen til det, den er beregnet til
Både madvarers surhedsgrad, fedtindhold og temperatur har indflydelse på plastemballagens opførsel og holdbarhed. De nævnte faktorer har indflydelse på, hvorvidt indholdsstoffer i plasten potentielt kan vandre over i madvarerne. Derfor skal alle typer af plastemballage til mad være grundigt testet i forhold de madvarer, som emballagen er beregnet til at emballere. Eksempelvis bør kødsovs ikke opbevares i gamle isbøtter, og skraldeposer bør ikke anvendes til indpakning af bagerbrød.
De grundige tests sikrer, at du som forbruger trygt kan anvende plast til opbevaring af mad. Men hverken producenter eller myndigheder kan garantere, hvordan plasten reagerer, hvis du bruger den forkert.
Plastbøtter, husholdningsfilm, køleposer og fryseposer
Det er ikke så svært i praksis, og du kommer langt med sund fornuft. Hjemme hos mig bruger jeg ofte helt almindelig husholdningsfilm – det du sikkert også kender som wita wrap eller køkkenfilm. Plastfilm er lavet i plasttypen polyethylen (PE) og kan bruges til at pakke alle typer af madvarer som frugt, grønt, citroner, brød, ost og smør ind i. Det er filmen beregnet til. Plastfilm belaster i øvrigt også miljøet langt mindre end sølvpapir.
Skal jeg fryse madvarer som kager, frikadeller, fisk eller brød bruger jeg frostposer, som er beregnet til lave temperaturer. Poserne beskytter din mad, og du er sikker på, at der ikke vandrer plaststoffer over i maden.
Derudover har jeg et stort arsenal af forskellige plastbøtter med låg og opbevaringsbokse, som jeg også bruger. Ikke alle disse bøtter og bokse kan dog tåle meget varme madvarer. Det skal stå på emballagen, hvad de er beregnet til.
Der er ikke ftalater (staves også nogle gange “phthalater”) eller bisphenol a i hverken køle- og fryseposer og i den husholdningsfilm, som du køber i supermarkedet, eller i plastbøtter til madvarer, da de skal overholde kravene i fødevarekontaktmateriale lovgivningen.