Nyt projekt blev kickstartet med plastseminar i Vejen

Ikke-kategoriseret

FORCE Technology afholdte sidst i november et seminar i Vejen med titlen ”Hvordan får vi mest ud af plasten?”. Seminaret er det første af en række aktiviteter, der vil blive afholdt de kommende par år, hvor hovedtemaerne vil være centreret omkring forskellige muligheder og udfordringer ved at optimere brugen af plastressourcer.

Del:

Der var en god stemning blandt deltagerne til plastseminaret, der var arrangeret af FORCE Technology, og markerede starten på et treårigt projekt omkring ressourceproduktivitet støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation.

Deltagerne var mødt talrigt op, og var vel repræsenteret på danmarkskortet. Interessen var ligeledes stor for at følge og deltage aktivt i det fremtidige arbejde i projektet, og dagen udmundede i mange nye ’medlemmer’, der med forskelligt engagementsniveau har tilkendegivet en interesse for at være med i projektet.

Det første seminar belyste emnet ressourceproduktivitet ud fra tre temaer hhv. brug af genanvendt plast som råvare, muligheder for at optimere materialeforbruget og minimere produktionsaffald, samt fokus på hvordan man kan optimere udnyttelsen og tjene flere penge på plastaffaldet. De tre temaer forventes også at blive omdrejningspunktet for de cases og aktiviteter, der skal arbejdes videre med i projektet.

Fra affald til ressource

Fra Plastindustrien indledte miljøchef Helle Fabiansen dagens seminar med en vigtig pointe, der tog afsæt i den politiske dagsorden om genanvendelse og ressourceeffektivitet – at det giver plastindustrien nogle nye muligheder. 

Om Produktion i Danmark

Projektet ”Produktion i Danmark” er støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation. Det er bygget op omkring 6 temaer:

 

  • Lasersvejseprocesser
  • Avanceret materiale- og procesteknologi,  herunder mikro- og nanoteknologi
  • Digitalisering og automatisering
  • Digitaliseret dokumentation og kvalitet
  • Ressourceproduktivitet
  • De menneskelige aspekter i produktionssystemer

 

Temaet omkring Ressourceproduktivitet løber, ligesom de andre temaer, i perioden 2013-15.

 

Læs mere: www.produktiondanmark.dk

Det nye sporskifte fra fokus på affald som et problem til at se affald som en ressource kan give plastindustrien mulighed for adgang til billigere råvarer og til at udnytte nye forretningsmuligheder og profilere sig på en ny dagsorden. Skal det lykkes er der imidlertid flere ting, der skal gå op.

Det kræver blandt andet etablering af et effektivt marked for genanvendte materialer og en større grad af fleksibilitet i den regulering, der styrer området (lovgivning, standarder mv.). Det kræver også udvikling, innovation og samarbejde på tværs af plastbranchens aktører.

Helle Fabiansen lagde vægt på, at genanvendelse ikke skal være ”for genanvendelsens skyld”. Derfor er det vigtigt at undersøge de muligheder, der ligger hos den enkelte virksomhed, for hvad der giver mening i én virksomhed kan vise sig urentabelt både økonomisk og miljømæssigt i en anden.

En af de virksomheder, der har udforsket mulighederne for at anvende genanvendte materialer til produktion af nye produkter, er den nordjyske virksomhed Sunby. Virksomheden har specialiseret sig i at udvikle produkter baseret på genanvendt kompositmateriale fra vindmølle- og plastindustrien. De leverer store mængder af komponenter til industrien, men er også gået i gang med at undersøge forbrugermarkedet, og har blandt andet lavet prototyper af løbehjul og møbler af ”end of life” vindmøllevinger.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Ressourceoptimering og genanvendelse

Der er allerede mange virksomheder i Danmark, der arbejder aktivt med at genanvende plastaffald, og fællesnævneren blandt dagens oplægsholdere var da også rettet mod optimeret anvendelse af plastressourcer.

Færch Plast fortalte om deres anvendelse af genbrugsplast samt de udfordringer, der har været og stadig er knyttet til processen. Færch Plast har inden for en kort årrække formået at øge brugen af genbrugsplast (rPET) fra ingenting i 2008 til hvad, der svarer til den totale mængde af indsamlede PET flasker i Danmark i 2013. De er et godt eksempel på, hvordan man med en målrettet indsats kan øge både omsætning og medarbejderantal ved at introducere genanvendt plast i virksomhedens produkter uden at gå på kompromis med kvaliteten – og samtidig gøre en god indsats for miljøet.

Hvor nogle virksomheder har bygget en produktion op omkring leverancer af genanvendt materiale fra tredje part, har virksomheden Logstor i en årrække arbejdet med at optimere genanvendelse af eget produktionsaffald. De kunne fortælle en spændende historie om de udfordringer, der har været i forbindelse med etablering af eget anlæg til genbrug af materialer fra produktionen – tilmed det første af den type i verden. Logstor har i dag succes med at genanvende 30 procent af deres egen spild.

Endelig bød dagen på eksempler på, hvordan man kan få mest muligt ud af sit produktionsaffald. Lynddahl Plast fortalte, hvordan de har arbejdet med optimering af affaldshåndtering for at få den bedste udnyttelse af det restaffald, der afsættes til tredje part. Indsatsen omfatter blandt andet investering i en række kværne til neddeling af produktionsaffald med henblik på at højne den direkte genanvendelse og minimere spild.

Udfordringer, diskussion og erfaringsudveksling

På seminaret kom det blandt andet frem, at dér hvor virksomhederne oplever nogle af de største udfordringer ved brug af genanvendt plast, er den usikkerhed, der knytter sig til kvalitet og sporbarhed af råmaterialer, forsyningssikkerhed, pris samt ikke mindst efterspørgslen blandt kunderne på markedet. Mange kunder er usikre, når det gælder produkter produceret af genanvendte materialer – også selv om der, ud fra et materialeteknologisk perspektiv, ikke burde være noget at være bekymret for.

Oplæggene på dagen lagde op til nogle gode diskussioner, hvor erfaringsudveksling gik på kryds og tværs mellem de deltagende plastproducenter, oparbejdere og de tilstedeværende vidensinstitutioner. Torben Noer, der er Product Design Manager i RPC Superfos fortæller:

– Det er fuldstændigt afgørende for vores konkurrenceevne hele tiden at ressourceoptimere både i forbindelse med vores produkter og produktionsprocesser. De senere år er der ydermere kommet fokus på anvendelse af genbrugsplast, hvilket vi bakker fuldt op omkring. De tre temaer på seminaret var meget inspirerende og relevante for os som virksomhed, og vi kan nikke genkendende til mange af de muligheder og udfordringer, der blev diskuteret på dagen. Jeg glæder mig til at følge arbejdet med ressourceproduktivitet i projektet fremover.

Projektet om ressourceproduktivitet er, med afholdelsen af seminaret, nu skudt i gang. Det er målrettet virksomheder, der anvender plast i deres produktion eller produkt samt virksomheder, der arbejder med indsamling, sortering og oparbejdning af plast. Læs mere om projektet på www.produktiondanmark.dk eller kontakt projektansvarlig Trine Erdal på tre@force.dk for nærmere information.