EcodriveR fra Engel gør ældre sprøjtestøbemaskiner rentable igen

Ikke-kategoriseret

Stigende energipriser og krav om mere bæredygtighed kan få produktionsanlæg til at virke ældre, end de egentlig er. Med en lille investering reducerer ENGEL’s nye “ecodriveR” energiforbruget for ældre hydrauliske sprøjtestøbemaskiner med op til 50 procent.

Del:

Igennem mange år har ENGEL været førende inden for udvikling af energieffektive drevkoncepter. Med indførelsen af det servohydrauliske ecodrive i 2008 satte ENGEL også nye standarder inden for energieffektivitet for hydrauliske sprøjtestøbemaskiner.

Med servomotor og konstantpumpe sparer denne drevløsning det energitab, som normalt opstår i løbet af maskinens stilstandsfaser og som almindeligvis udgør en stor andel af det samlede energiforbrug.

 
Lille investering, stor effekt

Med ecodriveR er det nu også muligt at regulere hydrauliske sprøjtestøbemaskiner med asynkronmotor og elektriske reguleringspumper (EHV) efter behov. Der indbygges således en frekvensomformer, som justerer pumpens omdrejninger i forhold til behovet med maskinstyringen som grænseflade.

Wolfgang Degwerth, leder af Customer Service Division i ENGEL, forklarer:

– Da maskinens hydrauliksystem forbliver uændret ved eftermontering af ecodriveR, kan vi på relativ kort tid og for en beskeden investering tilpasse ældre sprøjtestøbemaskiner til de krav, der stilles over for moderne produktionsanlæg.

Wolfgang Degwerth siger videre:

– De første opgraderinger viser, at maskinernes energibehov – afhængigt af anvendelsen – kan reduceres med op til 50 procent, uden det får indflydelse på cyklustiden, emnekvaliteten eller reproducerbarheden.

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Mindre energi, varme og støj

Ecodrive-princippet sikrer, at drevene på sprøjtestøbemaskinen kun er aktive ved maskinbevægelser. Det kan for eksempel være ved åbning og lukning af formen eller ved plastificeringen og indsprøjtningen. Under eftertryk og dosering reduceres omdrejningstallene, mens drevene står helt stille under kølingen og derved ikke bruger energi.
 

Ud over det betydeligt lavere energiforbrug giver ecodrive og ecodriveR også andre fordele. Især den klart lavere varmebelastning er værd at bemærke. Normalt omdannes overskudsenergien til varme, der afgives til omgivelserne og hydraulikolien. Dette reduceres næsten til nul ved brug af ecodrive og ecodriveR. Derved reduceres kølebehovet væsentligt, samtidig med at hydraulikoliens holdbarhed øges.

Mindre CO2-udledning

Besparelsespotentialet afhænger af flere faktorer. Afgørende er blandt andet maskinstørrelsen og cyklus-tiden. Et godt eksempel er produktionen af tekniske emner i POM med en skudvægt på 109 g og en cyklustid på 78,3 sekunder på en ENGEL victory 330/125 sprøjtestøbemaskine. Udstyret med ecodriveR opnåes der en samlet energibesparelse på 3,7 kWh i timen eller 46% i forhold til en ikke energioptimeret maskine.

Det afgørende element er her den reducerede drevenergi på -3,2 kWh / h, og ydeevne for køle- og filtermotorer på -0,5 kWh / h. Ved 6000 driftstimer om året opnåes en samlet besparelse på 22.200 kWh strøm, hvilket svarer til 6 tons kuldioxid.

EcodriveR tilbydes til alle hydrauliske ENGEL sprøjtestøbemaskiner med op til tre asynkronmotorer og EHV-pumper. I mange lande ydes der offentligt tilskud til den type investeringer.