Danmark er europæisk plastpose-duks

EU Kommissionen er klar med en ændring af emballagedirektivet, som skal begrænse europæernes brug af tynde plastposer til engangsbrug. I den forbindelse bliver Danmark fremhævet som et eksempel til efterfølgelse. Plastindustrien bakker op og understreger, at der ikke brug for yderligere dansk regulering.

Del:

Europa skal bruge færre tynde engangsbæreposer. De udgør nemlig et miljøproblem i – særligt i syd- og østeuropæiske lande. Det mener EU Kommissionen, der med en ændring af emballagedirektivet lægger op til fælles europæisk regulering på området.

Danmark har ikke problemer med at håndtere plastbæreposer efter endt brug. Vi har en høj afgift, der er med til at begrænse brugen. Derfor er plastbæreposen en vare, vi bruger mange gange, og som vi velvilligt betaler relativt mange penge for. En opgørelse fra Kommissionen viser da også, at Danmark lige efter Finland er det land i Europa, der bruger allerfærrest engangsposer.

FAKTA: Poser af plastik er bedre for miljøet end poser af papir

Ifølge EU’s miljøkommissær Janez Potocnik skal blandt andre Danmark og Finland derfor næppe lave om i lovgivningen, da de allerede er foregangslande på området.

– Ja, vi har modellande. Mit forslag til disse lande vil være at blive i samme spor og måske endda gøre det endnu bedre, siger kommissær Potocnik.

Plastindustrien: Positivt med tiltag – men lad Danmark være

Plastindustrien ser som udgangspunkt positivt på Kommissionens nye tiltag. Miljøchef Helle Fabiansen forklarer:

– De europæiske plastorganisationer PlasticsEurope og EuPC har i mange år forgæves forsøgt at lave aftaler med detailhandelen om frivilligt at begrænse brugen af de tynde engangsposer. Hvordan man end vender og drejer det, så udgør poserne et miljøproblem i de syd og østeuropæiske EU-lande. Derfor kan det kan give god mening at stille krav om nationale tiltag i de lande, som har et meget stort forbrug af disse poser, og som samtidig ikke kan finde ud af at håndtere deres affald.

Helle Fabiansen opfordrer dog til, at der ikke ændres ved den danske regulering af plastposer.

– Det vil jo være tosset, hvis vi er nødt til at lave yderligere reguleringer herhjemme, når EU nu netop fremhæver Danmark som et mønstereksempel.

Forkert grænse for hvornår en pose er tynd

I den forbindelse kan der ligge et problem i den grænse, EU Kommissionen har sat for, hvor tynd en pose til engangsbrug er. Kommissionen fastsætter nemlig engangsposer til at være under 0,05 mm i tykkelse. Den typiske danske supermarkedspose, som sagtens kan bruges mange gange, er 0,04 mm tyk. Den type af pose kan derfor blive påvirket af det ny direktiv. Helle Fabiansen forklarer:

– Vi har opfordret Miljøstyrelsen til at bede Kommissionen om at revurdere grænsen på 0,05 mm. Det vil nemlig ramme den traditionelle danske supermarkedsplastpose og dermed også det velfungerende system for plastbæreposer, vi har i Danmark. Fastholder vi grænsen på 0,05 mm, vil det sandsynligvis alene betyde tykkere poser i de danske supermarkeder og dermed et større ressourceforbrug. Det er der ikke meget fornuft i.

Plastindustrien har indgivet et høringssvar til Miljøstyrelsen og gjort opmærksom på problemstillingen.