3D-print bliver den næste industrielle revolution

Ikke-kategoriseret

NETVÆRKSDAG: David Bue Pedersen fra DTU er Danmarks første ph.d. i 3D-print. Til Plastindustriens Netværksdag gav han et grundigt indblik i, hvordan udviklingen inden for 3D-print er eksplosiv størrelse, som kommer til at forandre verden på mange områder. Blandt andet vil forbrugere i langt højere grad kræve, at det enkelte produkt bliver tilpasset netop deres unikke behov.

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

 

David Bue Pedersen fra DTU er Danmarks første ph.d. i ’additive manufacturing’ også bedre kendt som 3D-print. David Bue Pedersen bliver ofte benyttet som ’ekspert’ i medierne, men alligevel ville han meget nødigt have ’ekspert’-prædikatet printet på sig:

– Udviklingen inden for 3D-print går så ekstremt hurtigt, at det er komplet umuligt at sige noget sikkert om, hvor langt vi er nået om bare fem eller 10 år. En ting er dog helt sikker, og det er, at 3D-print bliver langt mere udbredt i fremtiden – både i private hjem og i industrien – da udløb af en række patenter gør det langt billigere at anskaffe sig en 3D-printer.

I det meget medrivende oplæg vurderede David Bue Pedersen, at udbredelsen af 3D-print vil medføre en lang række forretningsmuligheder for de virksomheder, der er i stand til at udnytte den teknologiske udvikling:

– Der bliver langt kortere fra tanke til handling. Vinderne bliver de virksomheder, som formår at gribe bolden allerede nu. I en lang række andre lande bl.a. Taiwan og Japan er man langt foran Danmark, når det gælder 3D-print, og salget inden for professionelle 3D-printere er stærkt stigende eftersom prisen på bare nogle få år er faldet med op til 90 %.

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Udviklingen stiller krav til virksomhederne

David Bue Pedersen gav forsamlingen en lang række eksempler på, hvordan 3D-print allerede i dag bliver brugt i forskellige sammenhænge f.eks. tissue engineering (print af levende væv som kan hjælpe syge dyr og mennesker) og til at udvikle unikke musikinstrumenter.

Endelig gav David Bue Pedersen også de fremmødte et godt råd med på vejen:

–  Udviklingen inden for 3D-print gør, at forbrugerne bliver langt mere vant til, at produkterne er tilpasset netop deres behov. Vi bevæger os altså væk fra den traditionelle serieproduktion, og der vil fremover være langt flere muligheder for at lave newbizz – særligt for mindre aktører. Hvis man som plastvirksomhed ikke følger med i mulighederne inden for 3D-print, så kan man hurtig risikere at blive overhalet.

Læs om de forskellige oplæg og se billederne

Der er skrevet en artikel om hver af de fem oplæg på Netværksdagen, som du finder links til her: