Mindeord – Aage Vestergaard Larsen

Ikke-kategoriseret

På vegne af medarbejdere, direktion og bestyrelse i ApS Aage Vestergaard Larsen skriver adm. direktør Franz Cuculiza følgende mindeord for Aage Vestergaard Larsen, Mariager.

Del:

Af adm. direktør Franz Cuculiza – Aage Vestergaard Larsen ApS.

Fabrikant Aage Vestergaard Larsen døde – 75 år gammel – pludseligt og uden forudgående sygdom onsdag d. 15. maj 2013.

Aage drev gennem mere end 40 år firmaet ApS Aage Vestergaard Larsen – alle årene med bopæl i Mariager for såvel ham selv privat som for firmaet. Hovedforretningen har gennem alle årene været at genanvende plast ved at forædle produktionsspild i plast til en ny plastråvare.

Aage Vestergaard Larsen blev født i Trinderup ved Mariager en sommerdag i 1937 som søn af Kirstine og Chresten Larsen. Her voksede Aage op med sine søskende Lasse og Ingrid, og hans skolegang foregik i en lille landsbyskole, eller Hou Seminarium som Aage selv kaldte det.

Efterfølgende var Aage kontrolassistent, hvor han cyklede rundt til egnens landmænd og tog mælkeprøver, men det blev på ejendommen Kielstruplund ,at Aages virkelige erhvervseventyr skulle tage sin begyndelse. På Kielstruplund ernærede Aage sig i starten ved at binde kranse, som han solgte sammen med juletræer over hele landet. Desuden kørte Aage lidt vognmandskørsel i sin Hanomag.

Fabrikken var en stor del af Aages liv

I forbindelse med at Aage kørte landet tyndt i sin Hanomag, bemærkede han, at der mange steder lå plast-affald, og det gav Aage ideen om, at der måtte være bedre måder at håndtere plasten på end bare at smide den væk, eller brænde den. Aage forfulgte sin ide og installerede en lille plastkværn i udhuset på Kielstruplund, og med hjælp fra 2 unge arbejdsdrenge startede firmaet Aps Aage Vestergaard Larsen. For Aage blev det starten på mere end 40 års tro tjeneste i plastens verden!

Efter en kort periode blev bygningerne for små på Kielstruplund, og Aage flyttede til den gamle jernbaneremise i Mariager, hvor han udvidede maskinparken med extrudere til at forarbejde plastmaterialet fra kværnene. Desværre opstod der brand i 1979, og fabrikken brændte ned til grunden. Aage gav selvfølgelig ikke op, og han startede nyt byggeri på Klostermarken 3 i Mariager, som var byens nye industrikvarter. I 1980 stod fabrikken klar, og aktiviteterne med genanvendelse af plast fortsatte. I dag – mere end 40 år efter firmaet blev grundlagt – er der 30.000 m2 under tag og et samlet fabriksareal på små 100.000 m2 samt 54 ansatte.

Fabrikken var en stor del af Aages liv – og Aage var en stor del af fabrikkens liv. Aage mødte gennem alle årerne op hver morgen ugens 7 dage og gennem alle 40 år uden en eneste sygedag! Om det var daghold, aftenhold eller nathold betød ikke noget for Aage, for de fik alle besøg af Aage hver dag året rundt.

Gennem alle årene havde Aage konstant fokus på kvalitet ved hele tiden at investere i den nødvendige teknologi og tilhørende bygninger, således virksomheden hele tiden kunne udvikle sig i takt med at flere og flere plasttyper kom til virksomheden fra den plastforarbejdende industri. I dag kan virksomheden som nordens største håndtere alle termoplastiske produkter, og er kendt i det meste af Europa, som en virksomhed der via brede kompetencer – såvel menneskelige som maskinelle – kan forædle produktionsspild til en ny plastråvare af høj kvalitet. I dag – mere end 40 år efter firmaet blev grundlagt – er der 54 ansatte på et samlet fabriksareal på små 100.000 m2, hvoraf 30.000 m2 er under tag.

Hæder og priser til Aage

Aage blev gennem årerne hædret flere gange for sit mere end 40 år lange arbejde med genanvendelse af plast, og for de mange positive ting det arbejde medførte for lokalområdet i Mariager. Den prestigefyldte Plastprisen 2009 samt Mariagerfjord Erhvervsråds Aktivpris 2012 er de seneste priser, som Aage har modtaget.

Af alle priser var det dog Plastprisen 2009, der varmede Aages hjerte mest, fordi det var en pris, der via Plastindustrien blev givet på vegne af hele plastbranchen i Danmark. Meget rammende udtalte Plastindustriens formand Hans Ulrich ved prisoverrækkelsen:

– Aage, alle taler meget om miljø, men kun få gør noget ved miljøet, men det har du gjort på en måde, som har haft en meget positiv betydning for plastindustrien!      

Aages store viden om plast delte han gerne ud af, hvilket mange i plastindustrien har benyttet sig af gennem årerne, og man gik aldrig forgæves med et spørgsmål til Aage.

Familien lå Aage meget på sinde

Med de mange timer Aage tilbragte i virksomheden, blev der selvsagt ikke tid til et stort privatliv, hvilket ikke betød at Aage ikke havde tankerne andre steder end på virksomheden. Aage fulgte tæt med i alle ansattes privatliv og imponerede gang på gang ansatte med hans eminente hukommelse, når Aage deltagende og levende spurgte ind til private forhold, som den ansatte selv havde fortalt på et tidspunkt. Aage lagde aldrig skjul på, at den dag han mødte hans hustru Karen, den dag blev også et vendepunkt i hans liv.

Ingen var i tvivl om at Aages familie lå ham meget på sinde. I og med familien – hustruen Karen samt børnene Gitte og Frank – også arbejder i firmaet, blev der masser af tid for Aage til samvær med familien. Igennem mange år har det også været en fast tradition at hele familien rejste syd på for at fejre julen sammen. Ferier som Aage nød og så frem til med glæde.

Vore dybfølte tanker går til Aages hustru Karen og til børnene Gitte og Frank.

Æret være Aages minde.