Danmark forbyder fire phthalater i forbrugerprodukter

Ikke-kategoriseret

Miljøminister Ida Auken forbyder nu phthalaterne DEHP, BBP, DBP og DIBP i forbrugerprodukter. Da phthalaterne ikke bruges i produktionen af denne type af produkter i Danmark vil forbuddet ikke få direkte betydning for danske plastvirksomheder. Plastindustrien forholder sig skeptisk til, hvor vidt forbuddet overhovedet vil have nogen effekt

Del:

Af Asbjørn Lindsø

Til efteråret vil det ikke længere være lovligt at fremstille, importere og sælge forbrugerprodukter, hvis de indeholder DEHP, DBP, BBP og DIBP. Det er konsekvensen af et forbud, som miljøminister Ida Auken (SF) nu gennemfører. Det er produkter som fx badeforhæng, luftmadrasser, vinylgulve og voksduge, som ikke længere vil være lovlige.

For danske plastproducenter vil forbuddet dog ikke have stor betydning, da de fire phthalater i forvejen ikke anvendes i fremstillingen forbrugerprodukter i Danmark. Det er helt primært virksomheder uden for EU, der bruger de fire phthalater i denne type af produkter. Forbuddet vil derfor ramme importen af disse varer samt detailleddet, der sælger produkterne videre.

 

Imod anbefalingen fra EU’s videnskabelige komité 

I EU reguleres fremstilling, import, anvendelse og salg af kemikalier gennem den fælles europæiske REACH forordning. Danmark fremsatte i december 2011 et forslag i EU om at forbyde brugen af DEHP, DBP, BBP og DIBP i forbrugerprodukter på europæisk plan. EU’s videnskabelige komite underkendte dengang det danske forslag med henvisning til, at de foreliggende data ikke indikerer, at der er en risiko forbundet med den kombinerende eksponering for de fire phthalater. Den afgørelse bliver først taget op igen i 2013.

Dermed står den danske miljøminister på nuværende tidspunkt alene i EU med sit ønske om at forbyde phthalaterne. Danmark risikerer derfor, at få EU-sag på halsen, hvis Kommissionen underkender det danske forbud.

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

Plastindustrien: Et forbud uden effekt

Også Plastindustrien er kritisk overfor den danske beslutning om at gå enegang i EU ved at indføre et nationalt forbud. Miljøchef i Plastindustrien Helle Fabiansen forklarer:

-Folketinget har besluttet, at reguleringen af kemikalier i EU skal foregå via REACH. Det er der god fornuft i, for meningsfuld regulering på det her område kan kun lade sig gøre, hvis vi kan gøre det på tværs af grænserne. Indførelsen af sideløbende national lovgivning vil kun føre til skævvridning af konkurrencen samt usikkerhed for såvel forbrugere og industri om, hvilke regler der gælder hvor.

Samtidig vil et dansk forbud kun have ganske lille effekt, forklarer Fabiansen:

-Forbuddet bliver mere end svært at håndhæve, når stofferne er tilladt i resten af EU. Et så lille marked som det danske er svært at kontrollere for myndighederne, fordi den her type af produkter importeres af relativt mange små leverandører. Derudover køber forbrugerne i stor stil produkterne i udlandet. Derfor har flere eksperter også været fremme og kalde det her forbud for et politisk stunt, der mest af alt bare skal sikre miljøministeren opmærksomhed, og det kunne det bestemt godt ligne