Highlights fra Nordic Bioplastic Conference 2025

På Nordic Bioplastic Conference 2025 blev det tydeligt, at bioplast spiller en vigtig rolle i omstillingen mod en mere cirkulær økonomi – men også, at nye materialer alene ikke løser udfordringerne. Læs mere og se billeder fra dagen her.

Hvordan kan bioplast gøre en reel forskel for klima og cirkulær økonomi? Det spørgsmål samlede branchefolk, forskere og designere til Nordic Bioplastic Conference 2025, som Plastindustrien afholdt sammen med IDA Polymer, Teknologisk Institut og Nordisk Bioplastforening den 24. april i Industriens Hus i København.

Perspektiver fra hele værdikæden

  • Judit Guerra-Falcón (PlasticsEurope) gav et europæisk overblik over bioplastens rolle i den cirkulære omstilling. Hun fremhævede behovet for flere kulstofkilder, stærkere politiske signaler og bæredygtig biomasse for at støtte sektorens vækst.
  • Patrick Zimmermann (FKuR) pegede på, at EU’s kommende emballageforordning (PPWR) giver begrænset støtte til bionedbrydelige løsninger – en forpasset mulighed for at fremme innovation i biobaserede materialer.
  • Nicolaj Ma (Teknologisk Institut) præsenterede danske udviklingsprojekter som AlgaePlast (hjemmekomposterbar havtangsplast) og SinProPack (græsfiberbaseret emballage), som viser, hvordan lokal biomasse kan erstatte fossil plast.
  • Piotr Mazurek (Emendo Consulting) beskrev, hvordan bio-attributterede plasttyper vinder frem i medicinalsektoren, men stadig møder barrierer i forhold til dokumentation og omkostninger.
  • Afsaneh Nabifar (BASF) introducerede projektet Compostable by Design, som fokuserer på at udvikle løsninger, der fungerer effektivt på tværs af affaldssystemer og certificeringsordninger.
  • Bundle Chair-projektet (Det Kongelige Akademi) viste, hvordan egenskaberne i biokompositter som hør og PLA kan bruges som aktivt designgreb og føre til nye praktiske anvendelser.
  • Robert-Jan van Putten (Avantium) præsenterede varmebestandige polyestere baseret på isosorbid, som tilbyder alternativer til ABS i f.eks. elektronik og varmefølsomme emballageløsninger.
  • Fredrik Malmfors (Lignin Industries) introducerede Renol©, en ligninbaseret compound, der kan erstatte op til 40 % af den fossile råvare i plasttyper som PE og PP, og som allerede anvendes kommercielt.
  • Per Halkjær (Aalborg Universitet) viste, hvordan biopolymerer udvundet fra spildevandsslam kan bruges som bionedbrydelige alternativer i bl.a. byggeri og 3D-print.

Hvad er vejen frem?

Konferencen sluttede med en tone af hvad man kan kalde forsigtig optimisme. Bioplast er ikke en perfekt løsning og heller ikke den eneste vej frem, men materialerne bliver i stigende grad anvendelige, mere varierede og bedre tilpasset bredere bæredygtighedsmål.

Et centralt budskab fra dagen var, at branchen ikke har brug for flere bioplasttyper, men for bedre systemer omkring de løsninger, der allerede findes. Med klare data, gennemsigtig regulering og et delt ansvar på tværs af sektorer er vejen frem stadig udfordrende – men langt fra umulig!

Se præsentationerne fra dagen her:

09.40 Judit Guerra-Falcon, Plastics Europe

10.05 Patrick Zimmermann, FKuR Kunststoff GmbH

10.30 Magnus Hedenmark, Nordic Bioplastics Association

11.25 Robert Jan Van Putten, Avantium

11.50 Frederik Malmfors, Lignin Industries

13.15 Nicolaj Ma, Teknologisk Institut

13.30 Afsaneh Nabifar, BASF, Compostable by Design Platform (CbDP)

14.05 Per Halkjær Nielsen, Aalborg University

15.00 Piotr Mazurek, Emendo

15.25 Kirstine Sejersen og Jón Hinrik Höskuldsson, Det Kongelige Akademi

Se billeder fra dagen her:

Seneste nyheder

Aktuelt hos Plastindustrien