Pavilloner i genbrugt plast vandt arkitektur konkurrence

For femte år i træk løb konkurrencen CHART Architecture af stablen, og i år var det med temaet ”Open Source” og undertematikken bæredygtighed. Fem kreative og innovative løsninger vandt med deres bud på en pavillon, der levede op til netop disse temaer.

Del:

Konceptet for CHART Architecture bygger på kunst, arkitektur og design, og de fem vindende løsninger gjorde bl.a. brug af genbrugt og genanvendt plast, zero-waste produktion, nyfortolkning af materialer og garn. To af de vindende pavilloner brugte plast som deres hovedmateriale, hvor den ene brugte sammensmeltede plastposer, og den anden brugte stole i materialet CNC.

Plast som innovativt materiale

Den ene pavillon ved navn “The OPEN RESOURCE pavillon” er bygget op af træ, men blikfanget er lavet af plastposer, der er smeltet, og presset sammen så det danner et mønster. Formålet med denne pavillon var at vise det æstetiske potentiale ved genanvendt plast fortæller en af arkitekterne bag Dennis Andersson:

– Med vores pavillon vil vi vise en måde at bruge genbrugsplast på en æstetisk måde indenfor design og arkitektur. Plastikposer og emballage blev lavet om til hårde moduler, som får egenskaber som hård plastik, og som kan slippe lys igennem med sin struktur. Ud fra samme princip, har vi også lavet tagpaneler til lokale byggerier i Tanzania, hvor problemet med plastikposer i naturen er meget stort.

Ifølge Dennis Andersson og resten af arkitekterne bag The OPEN RESSOURCE pavillon, er det vigtigt, at man ser op til de virksomheder, der allerede er nået langt med løsninger til genanvendelse af plast:

– Vi skal se op til virksomheder, der er med til at føre udviklingen indenfor genanvendelse videre, for eksempel Plastix, som har udviklet processer for, hvordan man kan genanvende gamle fiskenet, og skille de forskellige plastiktyper fra hinanden, og Aage Vestergaard Larsen som nok er de førende i Danmark, som gør det muligt at genbrug plast brugt indenfor byggeri og anlæg, siger Dennis Andersson og understreger:

– Fremtidens byggeri bliver nød til at tage hensyn til at bygninger, skal kunne skilles fra hinanden igen så materialerne kan genanvendes på en fornuftig måde (…) Det bliver også nød til, at være økonomisk attraktivt at vælge genbrugsplast i stedet for nyt plast, hvilket betyder at der er brug for flere, som gør som Plastix og Aage Vestergaard Larsen, og flere virksomheder der vælger genbrugsplastik.

Zero-waste princippet

Den anden pavillon, der gjorde brug af plast var ”The Many Chairs Pavillon”. Den blev bygget ved at brug af restmateriale fra CNC producerede open source stole. Hele 72 stole udgør én pavillon, fremstillet ud fra zero-waste principper, så intet går tabt.

– Det har været en vigtig pointe for os at forsøge at benytte os af et materiale, som mange umiddelbart forbinder med overdækninger til skuret eller beklædning til udestuen, på en ”utraditionel” måde. Netop denne tanke om at kunne bruge materialer på andre måder end hidtil set, frigiver et større potentiale i materialet, hvilket også har været tilfældet med plastikken, udtaler en af de tre arkitekter bag pavillonen Joachim Makholm Michelsen.

Gruppen havde for øje, at omdanne det overskudsmateriale, der kom fra produktionen af stolene, og gøre det til en aktiv del af pavillonen, i stedet for skrald. For holdet bag pavillonen er spørgsmålet om brug af materialer, et spørgsmål at bruge de rigtige materialer de rigtige steder i byggeriet. Alt hvad selve pavillonen blev lavet af, kom derfor fra de afskårne dele af stolene.

– Vi minimerede brugen af aluminium til at holde kanalplasten sammen, og ellers udgør plasten alt fra tag til sider, hylder, bar og selve konstruktionen, forklarer Joachim Makholm Michelsen.

”The Many Chairs Pavillon” står lige nu opbevaret indtil Roskilde Festival skal overtage den til næste års festival.

De to pavilloner var udstillet fra d. 31. august til 2. september i København. Du kan læse mere om konkurrencen her.