RC Plast vil dokumentere kunders klimagevinst med ny CO2-beregner

RC Plast udviklingsingeniør Dennis Lyhne
RC Plasts udviklingsingeniør Dennis Lyhne forventer, at virksomhedens nye CO2-beregner kan give virksomheds kunder et klart overblik over, hvor store CO2-besparelser de kan opnå ved vælge genanvendt plast.

RC Plast i Varde har netop løftet sløret for virksomhedens nye CO2-beregner, der kan vise potentielle CO2-besparelser ved f.eks. at anvende genanvendt plast.

Del:

RC Plast A/S i Varde, der leverer plastgranulater gennem regenerering af genanvendelige plastråstoffer, har netop præsenteret en nyudviklet CO2-beregner.

CO2-beregneren er udviklet i samarbejde med Force Technology og viser, hvor meget CO2 RC Plasts kunder kan spare ved at anvende genanvendt plast fremfor virgin plast.

RC Plast har endnu ikke oplevet, at kunder kræver dokumentation for virksomhedens produkter. Men med den øgede fokus på plast, klima og miljø vil RC Plast gerne være på forkant med dokumentation af virksomhedens CO2-aftryk.

Udviklingsingeniør i RC Plast Dennis Lyhne fortæller til WasteTech.dk:

– Flere og flere af vores kolleger begynder at snakke om CO2- aftryk. Som en del af vores branding som grøn virksomhed skal vi dels kunne hjælpe vores leverandører til at se, hvor meget de sparer i CO2-aftryk ved at levere plastaffald til os i stedet for at køre det til affaldsforbrænding. Dels skal vi kunne vise, hvor meget vores kunder sparer ved at anvende regranulat i stedet for nyvarer.

Dennis Lyhne er ikke i tvivl om, at dokumentation af CO2-aftryk bliver et konkurrenceparameter. Han peger på, at mange store virksomheder allerede laver CO2-regnskaber:

– Vi har udviklet beregneren til vores kunder og leverandører, men hvis der kommer regler fra EU om, at man skal kunne dokumentere CO2-aftryk, så bliver det noget, man kan blive valgt til eller valgt fra på. I fremtiden kan det blive vigtigere end prisen at få de data.

Dennis Lyhne uddyber:

– Kunder og leverandører kommer til at efterspørge dokumentation. Hvis vi kan sætte det automatisk op, kan de få information om CO2- aftryk, lige såvel som de i dag får en følgeseddel og et COA (Certificate of Analysis) med smeltepunkt og slagstyrke.

Ny direktør – ny strategi

I sommeren 2020 tiltrådte Helle Vingolf som administrerende direktør i RC Plast. Det betød samtidig at der skulle ske noget nyt. RC Plast udviklede en ny strategi, som skal være med til at løfte virksomheden til nye højder.

Et af fokuspunkterne i den nye strategi er, at RC Plast skal gå fra at være skraldemænd til business professionals, der genbruger ressourcer. Det er også baggrunden for, at virksomheden slog til, da de sidste år fik tilbudt hjælp til at udvikle en CO2-beregner gennem et MADE-projektet, fortæller Dennis Lyhne:

Det er en del af vores strategi om at fastholde kunder og leverandører, og uanset hvad havde vi aldrig kunnet lave CO2-beregneren uden hjælp fra konsulenter. Så da muligheden for at få den co-finansieret bød sig, blev vi nødt til at slå til.

CO2-beregnern er snart klar til brug

CO2-beregneren, der er udviklet af Force Technology, består af et stort excel-ark, hvor man selv udfylder forskellige parametre, der er særlige for ens egne produktion. Excel-arket kan visualisere CO2-gevinster ved at bruge regranulat fremfor ny plast, eller hvor meget CO2 man sparer ved at genanvende plastaffald fremfor at sende til forbrænding.

Beregneren giver dog ikke en komplet livscyklusanalyse, men et estimat fra at plasten forlader leverandøren som affald, og til den når ud til kunderne som regranulat.

– Det er afgørende for regnestykket, hvor meget man inddrager. Nogle beregnere sammenligner kun CO2-aftrykket, fra de får plasten ind ad døren, og til det er ude af døren igen, men vi har valgt at medtage fragten ude fra leverandøren og ud til vores kunder. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke data der er med, når man sammenligner vores besparelsestal med vores konkurrenters, fortæller Dennis Lyhne.

CO2-beregneren er i skrivende stund ved at blive testet, og Dennis Lyhne er spændt på, hvordan værktøjet kommer til at blive anvendt:

– Jeg har lige haft en demo med direktøren og salgschefen, og nu skal vi finde ud af, hvordan vi skal bruge beregneren. Skal jeg f.eks. tage med og fortælle om mulighederne, næste gang vi besøger kunder? Det er charmen ved at være en virksomhed med 25 medarbejdere – som medarbejder har du mange hatte på og er med både i det kommercielle og i udvikling.