Masser af data og energiledelse giver Idé-Pro store besparelser

Torben Andersen, ansvarlig for ledelsessystemer og kvalitet, Idé-Pro
Torben Andersen står i spidsen for at reducere Idé-Pro’s energiforbrug. Foreløbig er elforbruget reduceret med 20 procent på tre år. Fundamentet er ansvarlighed og forretning – og tre ledelsessystemer, som hjælper virksomheden med at holde sig skarp. Foto: Peter Gramstrup

En årlig besparelse på cirka to millioner kroner for en indsats på tre timer om måneden til administration af virksomhedens energiforbrug. Sådan ser regnestykket, lidt groft, ud for Idé-Pro. Det primære værktøj har været energiledelse. Men lige så vigtig er forankringen i topledelsen og ikke mindst data på forbruget.

Del:

Tekst af Kasper Brøndum Andersen og fotos af Peter Gramstrup:

En håndfuld mennesker bakser med at få gjort klar til en ny maskine på fabrikken i Skive. Selv om det er sidst på eftermiddagen, er der fuld koncentration fra direktør Morten Nors og resten af holdet.

Torben Andersen, ansvarlig for ledelsessystemer og kvalitet, Idé-Pro
Torben Andersen står i spidsen for at reducere Idé-Pro’s energiforbrug. Foreløbig er elforbruget reduceret med 20 procent på tre år. Fundamentet er ansvarlighed og forretning – og tre ledelsessystemer, som hjælper virksomheden med at holde sig skarp. Foto: Peter Gramstrup

Foran dem er en dyb forsænkning i betongulvet. Her skal den store nye trykstøbemaskine monteres inden længe. Lidt derfra står en spritny maskine til værktøjsafdelingen.

Derudover er yderligere to moderne maskiner på vej til virksomheden. For hos Idé-Pro er man ikke i tvivl: Udskiftning af den gamle del af produktionsapparatet er en god forretning. Både for bundlinjen og for miljøet.

Og Idé-Pro’s har med sine to fabrikker i Skive og Glyngøre positioneret sig blandt de førende i Europa inden for prototyper i plast og metal samt ekspanderet polystyren (EPS) og produktion af mindre serier plastemner.

20 procent mindre forbrug på tre år

Forskummer til produktion af EPS
En ny forskummer til produktion af EPS har ud over at give både tilskud og en markant besparelse også medført en bedre kvalitet af de producerede emner.
Foto: Peter Gramstrup

– Vi har reduceret vores elforbrug med cirka 20 procent i forhold til 2017-niveau. Det svarer til omtrent en million kroner, fortæller Torben Andersen, der er ansvarlig for Idé-Pro’s tre ledelsessystemer: Kvalitetsstyring (ISO 9001), miljøledelse (ISO 14001) og Energiledelse (ISO 50001).

Blandt de gennemførte projekter er aktivering af et spjæld i ventilationen, så det kun kører efter behov. Og lys, der følger ventilationen og dermed også slukker i sektioner, hvor der ikke er produktion. Men også udskiftning af eksempelvis en forskummer til produktion af EPS har haft stor effekt.

Forskummeren har affødt et tilskud på 143.000 kroner og har desuden givet en 15 procents reduktion på gas. Men for Idé-Pro er det mindst lige så vigtigt, at kvaliteten af EPS’en nu er endnu bedre, fordi den nye maskine er langt mere præcis. Og som om det ikke var nok, er der nu sandsynligvis ikke længere behov for at investere i større kapacitet på damp.

Ansvarlighed og forretning går hånd i hånd

Maskinerne bliver dog ikke bare udskiftet med løs hånd og uden skelen til lønsomhed. Tværtimod. Idé-Pro har to nøgleord, der ligger som fundament under alt, hvad ledelsen beslutter sig for: Ansvarlighed og forretning.

– Halvdelen af initiativerne ville vi have sat i værk under alle omstændigheder. Men resten af gevinsterne er hentet via effektiv energiledelse, siger Torben Andersen, der understreger, at arbejdet ikke udspringer af et ydre pres.

Fabrikken i Skive var allerede velkørende, da Idé-Pro begyndte på energiledelse i 2016. Og Idé-Pro lå i forvejen på et fornuftigt niveau i forhold til energiforbruget, selv om hverken maskiner eller rutiner var optimeret til at spare på strømmen. Men med opbygningen af et nyt produktionsapparat i Glyngøre fik den visionære virksomhed mulighed for at gå all in.

– I Glyngøre har vi taget det bedste af det bedste, for eksempel fuldelektriske maskiner frem for hydrauliske. Der er behovsstyring på ventilation i alle rum og på maskiner, på lys, på kompressor. I forhold til, hvor vi var i 2017 i Skive, har vi halveret vores forbrug ved at lave forbedringer.

Spjæld der lukker af for ventilationen
Et spjæld sørger nu for at lukke af for ventilationen i de sektioner, hvor der ikke er aktuel produktion. Foto: Peter Gramstrup

Fabrikken i Skive skulle løftes fra et helt andet niveau, bid for bid.

– Da vi flyttede fabrikken til den nuværende adresse i Skive i 2010, havde vi ikke energiledelse. Det fik vi først i 2016. Så mens vi har gjort det rigtigt fra starten i Glyngøre, har vi udskiftet eller repareret i Skive uden at have den nødvendige viden. Her kan jeg komme i tanker om de første 50 ting, vi kunne have grebet fat i tidligere. Sporing af lækager i trykluften, eksempelvis. Hvorfor tænkte vi først på det, da vi fik energiledelse? siger Torben Andersen, og nævner, at hvis man kan høre trykluft sive ud, når man går forbi et sted, så koster det mindst 2.000 kroner i tab om året.

Mange overraskelser og ekstra gevinster

Ud over at spare på strømmen, høster Idé-Pro en række øvrige gevinster, såkaldte Non Energy Benefits (NEB). Alene forbedringen af trykluftsystemet ført til en besparelse på 200.000 kroner.

Halvdelen er hentet på lavere elforbrug, resten ved at maskinerne kræver mindre vedligehold, har færre udfald, længere levetid og andre bonusgevinster.

Den slags Overall Equipment Effectiveness, OEE, lander direkte på bundlinjen, fortæller Torben Andersen.

– Vi blev overraskede, da vi begyndte at få data: Bruger vi virkelig ti procent af vores energiforbrug på trykluft? Vi fandt hurtigt ud af, at vi kunne spare cirka 25 procent af forbruget på trykluft alene ved at indsætte en parameter på fræsemaskinerne. Før var der konstant blæs på vangerne i vores store CNC-maskinpark. Men nu klapper en magnetventil til, når maskinen er færdig og ikke har flere job. Magnetventilen var der i forvejen, men først da vi havde kortlagt vores forbrug, fik vi minimeret forbruget – og det startede med data.

Medarbejder-adfærd gav stor besparelse

For de tre mand i energiteamet – Torben Andersen, CEO Morten Nors og COO Jeppe Torp Kristensen – er det dog ikke nok at sidde i et lukket lederforum og træffe beslutninger om at spare på energien. Medarbejdernes bidrag er nok så væsentligt.

Og de 140 ansatte på fabrikkerne i Skive og Glyngøre er gået positivt ind i kampen for at finde på små og store tiltag. Motivationen er blevet boostet ved at belønne gode forslag med blandt andet rødvin.

– Ændret adfærd har givet os en reduktion på 8 procent. Det handler om ledelse og opbakning fra mine dygtige kolleger. Det er et spørgsmål om at få de gode vaner fra sin egen hverdag med ind på arbejdspladsen. Stopper medarbejderne forvarmeren eller maskinen, når de ikke skal bruge den? Hos os gør de nu. Lige som de ikke lader motoren på bilen være tændt, mens de er på arbejde, bare fordi de er rart at komme ud til en varm bil otte timer senere, siger Torben Andersen.

Vi blev overraskede, da vi begyndte at få data: Bruger vi virkelig ti procent af vores energiforbrug på trykluft?

Torben Andersen, ansvarlig for ledelsessystemer og kvalitet, Idé-Pro

Den store mængde data er ikke kun brugt til at kigge bagud og evaluere på effekten af nye maskiner samt den ændrede adfærd. Når Torben Andersen og resten af energiteamet nu har tal på alle dele af produktionen, kan de også styre uden om udgifter, som mavefornemmelse og ekstern rådgivning ellers ville have ført dem ud i. Det sker ved grundig, databaseret modellering.

For eksempel blev virksomheden anbefalet at implementere regulering af servopumperne. Men da Idé-Pro målte på en eksisterende maskine med servo og en uden, viste beregningerne, at der ville være en tilbagebetalingstid på over 80 år.

Casen ville være markant bedre, hvis el og afgifter på det danske marked var blev afregnet i kilovolt-ampere, kVA, ligesom i eksempelvis Tyskland. Men når nu der afregnes efter forbrugte kilowatt-timer, kWh, kunne det ikke svare sig.

Aha-oplevelserne stod i kø

– Vi har virkelig fået nogle aha-oplevelser undervejs. Men hvor mange virksomheder laver egentlig den slags store dataanalyser eller forprojekter, inden de træffer store beslutninger? Vi gør. Og vi sparede to millioner kroner ved ikke investere i reguleringen.

En regulering, som blot havde givet os en besparelse på lidt over 20.000 kroner om året, fortæller Torben Andersen.

I dag er energiledelse en naturlig del af hverdagen i Idé-Pro. Og Torben Andersen er ikke i tvivl om, at de fleste virksomheder kan få gavn af at gå i gang med en lignende proces. Men det kræver vilje, især fra topledelsen, og et ærligt ønske om at være en ansvarlig virksomhed.

– Uden forankring i topledelsen er du bare en bureaukrat, der kommer til at bruge al din tid på at rede tråde ud og lave brandslukning før ekstern audit – uden at skabe værdi. Vores primære motivation for at være med i brancheordningen om PSO-refusion har ikke været at få tilskud. Det er i bund og grund nogle fede systemer at arbejde ud fra. Og vi har brug for et sværd til at holde os skarpe, så det ikke bliver nedprioriteret i en dag, en uge, en måned, 10 år… Der giver det meget at være eksternt certificeret, siger Torben Andersen.

Jagten på forbedringer stopper aldrig

Den indstilling har allerede givet en stor økonomisk gevinst for Idé-Pro og en væsentlig håndsrækning til klimaet i form af mindre energiforbrug. Men det stopper ikke her. For Torben Andersen og resten af energiteamet har fået blod på tanden i forhold til at høvle endnu mere af energiforbruget.

– Vi har et potentiale på yderligere 10 procents reduktion. Så samlet set regner vi med at komme ned på et niveau, der er minimum 30 procent reduceret i forhold til baseline i 2017. Der vil også altid være områder, hvor vi skal rette op på procedurer. Derudover kommer der hele tiden nyt og mere effektivt udstyr. Så vi bliver aldrig færdige, lyder det fra den ambitiøse virksomhed.