Ny uddannelse til PUR operatører

I uge 47 var der danmarkspremiere på en ny uddannelse til operatørerne på landets PUR virksomheder.

Del:

Med nedlæggelsen af AMU SYDs polyurethan-uddannelsesværksted for nogle år siden forsvandt muligheden for at gennemføre uddannelse indenfor polyurethan.

Det efterlod landets PUR virksomheder med stor uvished omkring rekruttering og uddannelse af fremtidens arbejdskraft.

Som alle, der har arbejdet med polyurethan teknologi vil vide, er processen meget anderledes end såvel termoplastiske som andre hærdeplastiske processer, hvorfor uddannelsen er afhængig af at kunne gennemføres på en værkstedsfacilitet med polyurethan teknologi.

Som reaktion på nedlæggelsen og for at løse uddannelsesproblemet etablerede PUR Sektionen et konsortium bestående af Velux, Logstor, Tempur-Sealey og Tinby der i fællesskab satte sig for at udvikle en ny PUR Operatør uddannelse.

På sektionens årsmøde i maj 2018 løftede Lars Henrik Pedersen, direktør i Velux / Thyregod Bygningsindustri og næstformand i PUR Sektionen, sløret for projektet og i uge 47 gennemførte det første hold på otte kursister uddannelsen.

– Efter nedlæggelsen af PUR 1 og 2, er der ingen uddannelsesinstitutioner, der tilbyder kurser indenfor PUR støbning. Det er et stort problem, fortæller Lars Henrik Pedersen, der understreget vigtigheden af en uddannelse for PUR i Danmark:

– Det er et stærkt ønske at det er muligt at udvikle vores medarbejderes faglige kompetencer – såvel nuværende som fremtidige medarbejdere. Den fortsatte udvikling af vores virksomheder forudsætter at vi udvikler vores medarbejderes kompetencer. Vi skal fortsat udvikle kloge hænder som kan sikre fremtidens produktion. Udtaler han og konkluderer:

– Det er afgørende for dansk konkurrencekraft at der etableres en løsning i DK.

Håndbog skal være en del af uddannelsen

Undervejs har konsortiet udviklet en helt ny håndbog i PUR teknologi, der er opdateret med den nyeste viden indenfor området og både tjener som lærebog og opslagsværk indenfor PUR. Den ledsages af et øvelseskompendium, idet kurset veksler mellem formiddage med teori og eftermiddage med praktiske teknologi- og kemiøvelser. Håndbogen er redigeret af Thomas Brønnum og med bidrag fra både konsortiets deltagere og den øvrige industri.

Kurset blev holdt i teknologicentret på Velux, der til kurset var indrettet så det var muligt at eksperimenteres med alt fra blandingsforhold i håndblandinger til skudtider på procesanlægget tilgodese de deltagende virksomheders forskellige behov og forudsætninger.

Efter planen afholdes kurset næste gang i efteråret 2019 og man kan kontakte sekretær for PUR sektionen Rasmus Grusgaard for at høre mere.