Fokus på polyurethan og bæredygtighed

PUR-sektionen har netop haft kombineret årsmøde og temadag i Nyborg, hvor 'Polyurethan og bæredygtighed' var det gennemgående tema. På programmet var både danske og udenlandske eksperter samt tid til netværk på tværs af sektionen.

Del:

PUR-sektionens årlige temadag ’Polyurethan og bæredygtighed’ i tilknytning til sektionens årsmøde den 21. maj i Nyborg havde samlet knap 50 deltagere; medlemmer og gæster og syv foredragsholdere, heraf fire fra udlandet.

Formiddagens program omfattede tre præsentationer.

Civilingeniør Linda Høibye fra Cowi og Green Building Council Denmark fortalte først om bæredygtighed i byggeriet. Hun beskrev nogle af Energistyrelsens redskaber til at inkludere bæredygtighed i byggesektoren, nemlig LCA (Life Cycle Assessment) og LCC Byg (Life Cycle Costing) samt initiativer fra Miljøstyrelsen. Endvidere præsenterede Linda Høibye nogle eksempler fra virksomheder i Danmark, hvor arbejdet med bæredygtighed har været en succes og styrket virksomhederne i konkurrencen.

Product Steward Liesbeth Melis fra Huntsman Polyurethanes præsenterede, hvordan EU’s miljølovgivning påvirker polyurethanindustrien og stiller nye krav til virksomhedernes product stewardship og træning af medarbejderne.

Formiddagens sidste foredrag gav PU Europes administrerende direktør Oliver Loebel. Han fortalte i sit foredrag ‘Sustainability yes, but how to declare it?’ om det stigende pres fra lovgivere og byggevare-værdikæden på at vise bæredygtighed i byggeløsninger. Polyurethanindustrien har hele tiden støttet udviklingen af en holistisk LCA baseret metodologi.

Oliver Loebel gav et overblik over systemet udviklet af CEN/TC 350. Endelig havde han særlig fokus på miljøvaredeklarationer i forbindelse med deres indhold, begrænsninger og fremtidige udvikling.

Cirkulær økonomi er kommet på agendaen

Eftermiddagens program bød på foredrag af generalsekreætr i EUROPUR Michel Baumgartner, der fortalte om fleksibelt skum og bæredygtighed.

Cirkulær økonomi er et emne, der står højt på EU’s agenda med bl.a et revideret forslag i år med forbud mod deponi og høje mål for genanvendelse. Dette kræver, at industrien gentænker stategien for udtjente produkter, hvori der indgår fleksibelt skum.

Michel Baumgartner fortalte derefter om organisationens aktiviteter vedrørende bæredygtighed, herunder økoprofiler og EU’s Ecolabel for madrasser og møbler.

Så fulgte eftermiddagens næstsidste foredrag, der handlede om, hvordan bæredygtighed tackles hos BASF. Senior Manager Applied Sustainability Ana Alba Pérez forklarede, at hos BASF er bæredygtighed centralt for vores fælles fremtid. Således er det en del af kernen i forretningsstrategien.

Præsentation gav en indsigt i, hvordan BASF har opstillet mål og ledelsesinstrumenter for implementeringen af bæredygtighed i hele selskabet.

LÆS OGSÅ: Plastmager vandt ny indstiftet PUR-pris

Genanvendelse af plast er et fokusområde

Som sidste foredragsholder var miljøkonsulent Jakob Clemen fra Plastindustrien, der fortalte om lovgivning i relation til affaldshåndtering.

Jakob Clemen kom bl.a. ind på, at hvor genanvendelse af plast tidligere var et fokusområde internt på virksomhederne, så er der sket et skred. I dag har introduktionen af begreber som f.eks. cirkulær økonomi og cradle2cradle medvirket til at skabe fokus på nye forretningsmuligheder og værdikædesamarbejder.

Det faglige program blev afrundet med en paneldebat mellem dagens oplægsholdere. 

Som et socialt indslag havde PUR-sektionen hyret Jørgen Gornitzka fra Chokoman til at stå for en chokoladesmagning.