Emballage sender 3.800 på skadestuen om året

Ikke-kategoriseret

En undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at der i gennemsnit er 3.800 danskere hvert år, der får så alvorlige skader af emballage, at de må forbi skadestuen. Unge mænd mellem 15 og 24 år er mest udsatte. Plastindustrien har medvirket i et projekt, der skal gøre emballagen mere brugervenlig.

Del:

Af Asbjørn Lindsø, Plastindustrien

3.800. Så mange danskere kommer i gennemsnit hvert år så alvorligt til skade på grund af emballage, at de må på skadestuen. 59 procent af alle skader rammer mænd. Især er det unge mænd, der er i farezonen.

I langt de fleste tilfælde – nemlig i 2.500 – sker skaderne med fødevareemballage. Og det er i høj grad de helt unge, der kommer galt af sted i kampen med vinflasken og makreldåsen. De hyppigste skader sker på hænder og fingre. 40 procent af ulykkerne sker med glasflasker, mens 21 procent sker med konservesdåser.

Det viser et udtræk fra ulykkesregistret fra Statens Institut for Folkesundhed. 

Læs resten af nyheden under annoncen…###REKLAME###

Unge mænd er mest udsat

-Ud fra de nyeste tal for ulykkesstatistikken kan vi se, at der sker cirka seks gange så mange skader for unge mellem 15 og 24 år end for ældre, konstaterer Helle Antvorskov fra Teknologisk Institut.

Hun vurderer, at det hænger sammen med de unges debut med alkohol: Uforsigtighed og overmod i kombination med alkohol kan let føre til en smadret flaske, som man kan skære sig på, og mange forældre er ikke opmærksomme på, at glasflasker kan være et problem ved privatfester.

Vilde mænd og uerfarne unge

En anden forklaring på de mange registrerede ulykker med emballage blandt unge er, at de er mindre påpasselige og endnu ikke har lært at tænke sig om og overskue konsekvenserne af at bruge fx en stor kniv til at åbne pålægsemballagen med:

-De store, stærke og mest vilde mænd er kreative, når de skal bruge deres krop til at åbne emballage. Generelt synes de jo, at en rigtig mand bare lægger kræfterne i uden at bruge traditionelle hjælpemidler som fx en proptrækker, dåseåbner eller lågpifter – og når de så bruger tænderne til at åbne fx en ølflaske, så skal det jo gå galt engang imellem, siger Helle Antvorskov og tilføjer:

-I dag er Industrien ikke bevidst om, at de fleste skader med fødevareemballage sker for de helt unge. Det er vigtigt, at emballagedesignere og emballageproducenter fremover bliver bedre til at tænke brugervenlig målrettet unge, hvis vi skal minimere ulykkesstatistikken. Det er vigtigt at tænke emballage mere bredt og tilpasse det til de målgrupper, der skal bruge produkterne i hverdagen, siger Helle Antvorskov.

Plastindustrien har medvirket i projekt

Teknologisk Institut har i samarbejde med Aarhus Arkitektskole, Gigtforeningen samt flere brancheforeningen, heriblandt Plastindustrien har medvirket i projekt, der skal være med til at gøre emballagen mere sikker. 

Projektet blev afsluttet tidligere på året, og resultatet har bl.a. været hjemmesiden www.brugervenligemballage.dk. Her findes en offentlig tilgængelig guideline, der skal inspirere industrien til at udvikle bedre emballager. Hjemmesiden har haft flere tusinde besøgende siden den åbnede i marts 2012.