Reportage: Sprøjtestøbesektionen på studietur i Düsseldorf i Nordrhein-Westfalen

Sprøjtestøbesektionens studietur 2022
Sprøjtestøbesektionens studietur 2022 bød bl.a. på virksomhedsbesøg hos Igus.

Sprøjtestøbesektionen har igen været på studietur! I starten af april tog 20 personer fra den danske plastbranche på studietur til Düsseldorf for at besøge, og at lade sig inspirere af de to plastvirksomheder Igus og Kautex.

Del:

I dagene lige op til påsken tog Sprøjtestøbesektionen på studietur til Nordrhein Westfalen i Tyskland

Det var ca. 20 deltagere fra medlemsvirksomheder i Plastindustrien, flest fra Sprøjtestøbesektionen, men også fra Maskin- og værktøjssektionen, samt Ekstrudering- og termoformning var med.

Derudover havde Sprøjtestøbesektionens bestyrelse også inviteret to ingeniørstuderende fra DTU samt en underviser fra KEA- Københavns Erhvervsakademi, som alle tre bidrog med input fra uddannelsesverdenen og gik hjem med et godt indblik i hvem plastbranchen er.

Turen skulle have budt på besøg på FORD bilfabrik, men grundet en nedlukket produktion på fabrikken, gik turen i stedet til Motorworld i Köln, hvor deltagerne bl.a. kunne se Michaels Schumachers private samling af racerbiler.

Ejerleder med stor tro på fremtiden

Udover turen til Motorworld, bød studieturen også på to virksomhedsbesøg. Det første var hos Igus, der er specialiseret i produktionen af motion plastics®, som er bevægelsesprodukter fremstillet af lavslitage højtydende polymerer, der fungerer uden nogen former for smørelse. Frank Blase, virksomhedens CEO, fortalte at medarbejderne arbejder i såkaldte ”SCRUM” teams der handler om at arbejde på tværs af funktioner og således løse opgaver mere effektivt end på mere traditionel vis.

Virksomhedens ledelsesstil kaldes ”Igus Solar System”, og inspirerede mange af deltagerne på studieturen. Ledelsesstilen indeholdte bl.a. kernebegreber som ”Love”, ”Performance” og ”Truth” – og sætter kunden i fokus.

Mødet med ejeren af Igus var en inspirerende oplevelse for mange af deltagerne, bl.a. Jens Boelskifte CEO i Tub-Ex ApS, der fortæller:

– Besøget hos Igus var virkelig en oplevelse for mig. Det er sjældent at en eneejer for et familiefirma stiller personligt op og giver så meget af sig selv. Det var en fornøjelse at se en så passioneret ejer med en fantastisk tro på fremtiden

Hos Igus har de mange ufaglærte medarbejdere og virksomheden har deres eget ‘academy’, hvor man træner over 80 forskellige nationaliteter i et delvist offentligt og privat sammensat uddannelsesforløb som varer 1 år.

For unge er uddannelsesforløbet 3 år er anderledes sammensat – mere som i Danmark, hvor der veksles mellem ophold på skole og i virksomhed.

Stor fokus på genanvendelse af plast

Andet virksomhedsbesøg var hos maskinfabrikken Kautex, som også er en familieejet virksomhed. Kautex laver maskiner til de fem produktionsformer: sprøjtestøbning, termoformning, ekstrudering, rotationsstøbning og extrusion blæsestøbning.

Hos Kautex fik deltagerne en bred indføring i fabrikkens stærke fokus på reduktion af CO2-emissioner, både i egen produktion og at de maskiner som man laver til plastproduktion, forbruger så lidt energi som muligt.

Alle Kautexsmaskiner kan køre med genanvendt plastmateriale, og man er meget optaget af at kunne producere med både post consumer og post industrial plastmateriale. Kautex udvikler på et stærkt videnskabeligt grundlag, hvor simulation fylder meget i både produkt- og procesudviklingen.

Den store fokus på at reducerer reduktion af CO2-emissioner og energioptimering gjorde indtryk på deltagerne, Kenny Bjerg, Senior Director, Mould Engineering hos LEGO Group fortæller:

– Det er fantastisk at se det fokus der er på grøn omstilling og cirkulær tænkning hos maskinleverandører til plastbranchen. Det er præcis den tænkning der er brug for når vi skal tage de store skridt mod større bæredygtighed

Både Igus og Kautex er meget optaget af plastens omdømme og er opmærksomme på at kunne tiltrække unge medarbejdere.

En region med mange spændende plastvirksomheder

På studieturen hørte deltagerne også et oplæg fra ”Kunststoffland NRW” – Plastindustriens pendant i Nordrhein Westfalen.

Kunststoffland NRW fortalte om regionens mange spændende plastvirksomheder med fokus på samarbejdsmuligheder med danske virksomheder. Et oplæg, som deltagerne fulgte med stor interesse. Kunststoffland forventer desuden at invitere interesserede danske virksomheder på en guidet tour på K-messen til efteråret 2022. Mere information herom følger.

Blandt deltagerne på studieturen var også Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien, som fortæller:

– Det er altid en fornøjelse at være afsted med Plastindustriens medlemmer. Udover en god mulighed for at netværke med kollegaer fra branchen, så har studieturen også budt på fagligt spændende og inspirerende besøg hos tyske plastvirksomheder. Det har især været interessant at se deres produktion, samt at høre om deres forskellige fokusområder.