Talentfuld forsker vinder Danish Composite Award for banebrydende studie af komposit i vindmøllevinger

Kristine Munk Jespersen er tildelt årets Danish Composite Award på baggrund af hendes ph.d. afhandling, hvori hun har observeret, hvordan mikroskopiske skader i et kompositmateriale, som vindmøller, udvikler sig.

Del:

Plastindustriens Kompositsektion har valgt at tildele Kristine Munk Jespersen årets pris, Danish Composite Award 2018, for hendes ph.d. afhandling med titlen ”Fatigue damage evolution in fibre composites for wind turbine blades”.

Prisen uddeles på Kompositsektionens årsmøde den 18. juni i Industriens Hus i København, hvor hun også vil fortælle om afhandlingens resultater.

Som den første i verden har tidligere ph.d. studerende, Kristine Munk Jespersen, observeret, hvordan mikroskopiske skader i et kompositmateriale udvikler sig ved hjælp af avanceret 3D røntgen computertomografi.

Kristine Munk Jespersen fortæller om hendes reaktion, da hun fik overrakt nyheden om, at hun var årets vinder:

– Jeg blev glædeligt overrasket, da det både betyder en del for min fremtidige karriere, og derudover er jeg også rigtig glad for, at mit arbejde bliver værdsat.

Kristine blev efter sin eksamen i juni 2017 indstillet til Danish Composite Award prisen af sin hovedvejleder Lars Pilgaard Mikkelsen fra DTU Vindenergi. Udover hovedvejlederen, havde hun senioringeniør Jens Zangenberg Hansen fra LM Wind Power samt Leon Mishnaevsky fra DTU Vindenergi som medvejledere.

Viden, der kan få en stor betydning for fremtidens udvikling af fiber materialer og vingedesign

Bestyrelsen for Kompositsektionen giver følgende begrundelse for tildelingen:

– Resultaterne i afhandlingen er af høj industriel relevans, da observationerne for første gang viser; ikke-destruktivt, hvor udmattelsesskader opstår, og hvordan de udvikler sig under udmattelsesbelastninger i en prøve svarende til en hovedbjælke fra en vindmøllevinge.

Begrundelsen fortsættes:

– Denne viden har resulteret i en fornyet forståelse af de styrende skadesmekanismer for udmattelsesbrud og er derfor af vital betydning for et holdbart vingedesign og vurderes til at få stor betydning for fremtidens udvikling af fiber materialer.

Hør Kristine fortælle om sine observationer på årsmødet i juni

Kristine Munk Jespersen driver forskning inden for strukturteknik, maskinteknik og materialeteknologi, og arbejder i øjeblikket på modellering af vedhæftningen mellem aluminium og termoplastiske kulfiberkompositter i en postdoc stilling ved Institut for Anvendt Mekanik og Rumfart, Waseda Universitet i Japan.

Kristine vil deltage på årsmødet enten i form af fysisk deltage eller via en Skype forbindelse, hvor hun ved brug af både 2D og 3D billeder, vil fortælle om hendes observationer.

– Jeg vil bruge både 2D- og 3D billeder til at forklare, hvordan udmattelsesskader i fiberkompositter til vindmøllevinger udvikler sig. Derudover vil jeg tale om betydningen af fiberbundtstrukturen i forhold til skadesudviklingen, da skaden først kan observeres ved krydspunkterne mellem de lastbærende fiberbundter og de tynde supporterende fiberbundter, fortæller Kristine Munk Jespersen.

Kristine fortæller, at det endnu er usikkert, hvorvidt hendes fremtid ligger i Japan eller hjemme i Danmark:

– Nu har jeg fået en fuldtidsstilling i Japan på 2 år fra 1. april 2018, hvor jeg skal arbejde med både modellering og eksperimentelt arbejde af samlinger mellem termoplastiske kulfiberkompositter og aluminium. Jeg kan godt lide at undervise, og min nuværende stilling er umiddelbart ren forskning, så efter de to år vil jeg nok søge efter en stilling, der inkluderer både forskning og undervisning. Om det så bliver i Japan eller i Danmark – dét har jeg endnu ikke besluttet.

For særligt interesserede kan en video af ph.d. forsvaret ses ved at følge dette link: http://kmjespersen.sci-life.com/presentations/