Nye energi- og vedligeholdsoptimerede ekstruderanlæg hos fynsk virksomhed

Den fynske virksomhed Stål & Plast A/S har udskiftet tre nedslidte DC-elmotorer på firmaets ekstruderingsanlæg, og det har givet en markant energibesparelse på hele ni procent. Stål & Plast producerer bl.a. højkvalitetsbordplader til gartnerier over hele verden.

Del:

Efter Stål & Plast A/S på Fyn for nyligt udskiftede tre udtjente og forældede DC-elmotorer med energirigtige PM-motorer på firmaets ekstruderingsanlæg, er den årlige energibesparelse gennemsnitlig på ni procent eller 90.000 kWh.

Da 95 procent af omkostningerne over en 10-årig periode består af elmotorens energiforbrug, er det en stærk forbedring af driftsøkonomien. Hvorimod motorindkøb og vedligehold tegner sig for blot fem procent af de samlede omkostninger, når investeringen sker i Dyneo PM-motorteknologien fra Emerson Industrial Automation.

Da det er velkendt, at DC-teknologien energimæssigt er dyr og forældet samt har høje drifts- og vedligeholdsomkostninger, valgte direktør Jacob Braa Sørensen fra Stål & Plast i samråd med Emerson at opgradere ekstruderanlægget med de højeffektive Dyneo PM-motorer styret af en Unidrive M700 frekvensomformer.

Alternativet ville være en dyr og tidskrævende udskiftning, da nye DC-erstatningsmotorer måtte fremstilles specielt.

Hovedargumenterne for at vælge en motorteknologi med permanente magneter var, udover de langsigtede energibesparelser på elforbruget, det højere driftsmoment, driftssikkerheden ved PM-teknologien samt de meget lavere omkostninger til vedligehold sammenlignet med DC-teknologien i form af sliddele, kulskift etc.

Stål & Plast fremstiller højkvalitetsbordplader til drivhuse og gartnerier verden over. Produktionen foregår på et moderne co-ekstruderingsanlæg – drevet af en 175 kW og to 71 kW elmotorer.

LÆS MERE: Stål & Plast vil tjene penge på robotter