Plast undtaget i nyt nanoregister

Ikke-kategoriseret

Et nyt dansk register skal kortlægge udbredelsen af stoffer i nanostørrelse i forbrugerprodukter. Sammen med en række andre materialer og produkttyper er plast dog ikke omfattet af registeret.

Del:

Miljøministeriet er klar med et nyt register over nanoprodukter. Registeret fastsætter, hvordan man som virksomhed skal forholde sig, hvis man vil sælge varer med indhold af nanomateriale til privat brug på det danske marked.

En lang række materialer og produkttyper er dog ikke omfattet af registeret. Det gælder bl.a. for områder, hvor nanomaterialet indgår i en fast matrix, sådan som det for eksempel gør i plast. Det glæder Plastindustrien:

– Nanoforstærkede plastmaterialer er fremtiden inden for en lang række produkter, da de udviser egenskaber, der i mange situationer overgår traditionelle materialer. Denne teknologi skal vi støtte videreudviklingen af og ikke begrænse ved opstille nationale særregler, siger miljøchef i Plastindustrien Helle Fabiansen

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Danske særregler giver danske virksomheder ekstra omkostninger

For de produkter, som er omfattet af registeret, betyder reglerne, at du som producent som minimum skal oplyse en række simple produktbeskrivelser såsom navnet på varen, fremstillingsland og nanomaterialets kemiske navn. Der skal også besvares mere komplekse spørgsmål om nanomaterialets måde at indgå i varen på, eller hvorvidt der er foretaget REACH-registrering af byggesten.

Registeret er endnu et særligt dansk tiltag på kemiområdet, der vil gøre det mere besværligt at drive virksomhed i Danmark. Det mener DI, der derfor hellere havde set en fælles EU-regulering på området:

– Alene opgaven med at definere, hvorvidt der er tale om et nanomateriale, er en stor opgave for virksomhederne og vil medføre øgede omkostninger, som store dele af EU's medlemsstater ikke er pålagt. Man burde i stedet have ventet på en EU-løsning af nanoproblematikken, siger Vibeke Plambeck, chefkonsulent i DI, til di.dk.

Andre områder, som ikke bliver omfattet, er fødevarekontaktmaterialer, medicinsk udstyr, kosmetiske produkter, pesticider og affald. Også anvendelser, hvor nanomaterialet farver produktet, er undtaget. Det gælder bl.a. maling og trykfarve til tekstiler, aviser og blade.

Læs hele bekendtgørelsen om nanomaterialer.