Årsmøde gav faglig indsigt og nye netværksrelationer

Ikke-kategoriseret

Hindsgavl Slot var den 12. juni ramme for Kompositsektionens årsmøde. Dagen bød bl.a. på oplæg af professor Henrik Kolstad om en evt. sammenhæng mellem styreneksponering  i den danske glasfiberindustri og kræftsygdomme. Derudover blev vinderen af sektionens Forsknings- og Uddannelsespris hædret. 

Del:

Små 30 deltagere fra vidt forskellige grene af den danske kompositbranche deltog i Kompositsektionens årsmøde den 12. juni på Hindsgavl Slot ved Middelfart.

Dagen blev indledt med en kort generalforsamling i Kompositsektionen, hvilket resulterede i et enstemmigt genvalg af formand Klaus Kamper (Jupiter Group) og den øvrige bestyrelse.

LÆS MERE: Om Plastindustriens Kompositsektion

Dernæst bød eftermiddagen på fire faglige oplæg, der på hver deres måde skulle give deltagerne noget relevant og inspirerende input med hjem. 

Ny arbejdsmiljøindsats er på trapperne

Årsmødets første oplægsholder var Lars Blom fra Plastindustrien, der er tovholder på et nyt arbejdsmiljøprojekt med titlen ’Sikker brug af kemikalier’.

Projektet blev søsat ved årsskiftet og formålet er, at det skal klæde plastforarbejdende virksomheder bedre på at håndtere farlige kemikalier i produktionen. Flere af Kompositsektionens medlemmer har taget aktivt del i projektets følgegruppe, og dermed medvirket til den konkrete udformning af arbejdsmiljøindsatsen.

I sit oplæg gav Lars Blom en øjeblikkelig status på projektet, der bl.a. skal udmunde i to gå-hjem-møder og i et nyt sæt af forskellige informationsmaterialer. I forhold til tidsplanen forventer Lars Blom, at det bliver i efteråret 2014, at projektet kulminerer med afholdelsen af de fornævnte gå-hjem-møder og offentliggørelsen af informationsmaterialet. 

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Omfattende forskningsprojekt er i mål næste år

I forlængelse af oplægget om den nye arbejdsmiljøindsats holdte professor Henrik Kolstad fra Aarhus Universitet oplæg om den omfangsrige forskningsindsats, der skal afdække de evt. heldbredsmæssige konsekvenser af styreneksponeringer i glasfiberindustrien. 

Henrik Kolstad har i mange år været toneangivende inden for dette forskningsfelt, og han gav deltagerne et aktuelt indblik i STRIKT-forskningsprojektet, som flere af Kompositsektionens medlemmer har bidraget til ved at levere konkret datamateriale.

Det er Mette Skovgaard Christensen, medicinuddannet og ph.d.studerende, som sammen med Henrik Kolstad og en gruppe af andre forskere, der driver STRIKT-projektet fremad, som forventes afsluttet i løbet af næste år.

Henrik Kolstad fortalte til årsmødet, at det er det mest omfattende studie, som er blevet gennemført inden for dette område. Derfor ville Henrik Kolstad heller ikke løfte sløret for de foreløbige tendenser i studiet, da den store datamængde kræver yderligere analytisk bearbejdning inden, at studiets konklusioner skal efterprøves gennem sparring med udenlandske videnskabelige kolleger.

Prisvinder blev hædret

Årsmødets festlige højdepunkt bestod i overrækkelsen af sektionens Forsknings & Uddannelsespris til Jens Zangenberg Hansen fra DTU Vindenergi for det ErhvervsPhD-projekt, som han har udviklet i samarbejde med LM Wind Power.

LÆS MERE: Jens Zangenberg Hansen modtager prestigefyldt pris

Sektionens formand – Klaus Kamper – holdte en kort tale for den talentfulde unge forsker, der nu er blevet tilknyttet LM Wind Power på fast basis.

I talen kom Klaus Kamper ind på, at Jens Zangenberg Hansens arbejde er blevet rost til skyerne i videnskabelige kredse, og Jens Zangenberg Hansen har fået publiceret flere artikler i videnskaber tidsskrifter.

Dernæst holdte Jens Zangenberg Hansen et oplæg for deltagerne, hvor han præsenterede nogle af hovedkonklusionerne i ErhvervsPHD-projektet, der bl.a. omhandler fiberarkitektur og udmattelsesbrud.

Engageret debat om materialers langtidsegenskaber

Bent Grelk, der er selvstændig rådgivende ingeniør, var dagens sidste oplægsholder. Han har over 30 års erfaring i materialeegenskaber og teknologi, og Bent Grelk har tidligere været tilknyttet bl.a. Teknologisk Institut, Cowi og Rambøll.

Omdrejningspunktet i Bent Grelks oplæg var kritiske langtidsegenskaber for forskellige typer af byggematerialer. Gennem en række konkrete eksempler illustrerede Bent Grelk, hvordan brugen af polymere i byggeri i forhold til f.eks. lim, fugemasse og monteringsmetoder kan falde mere eller mindre heldigt ud, hvis den rette viden og ekspertise ikke er til stede i planlægningsfasen.

Derudover lagde Bent Grelk også op til en diskussion af, hvorfor kompositter tilsyneladende ikke er mere anvendt i byggeriet end tilfældet er i dag, hvilket var en debat, der optog mange af de fremmødte.

Den faglige snak blev sat på pause på Lillebælt

Årsmødets to sociale indslag bestod i år af en sejltur på Lillebælt og en efterfølgende middag på Hindsgavl Slot.

De fire oplæg havde uden tvivl inspireret deltagerne, som i høj grad fortsatte snakken om årsmødets temaer og debatter resten af dagen. Imidlertid blev den faglige snak sat på pause undervejs på sejlturen, da en meget entusiastisk og vidende naturguide fortalte deltagerne om det rige dyre- og planteliv i og omkring Lillebælt.

Da båden lagde atter lagde til kaj stod menuen på en tre-retters middag, hvor der ind i mellem de meget spiselige retter også blev tid til at netværke på kryds og tværs af sektionen.