Regeringens ny kemikalieindsats satster på samarbejde og international regulering

Ikke-kategoriseret

En ny kemikalieindsats til 185 mio. kr., som miljøminister Kirsten Brosbøl netop har lanceret, fokuserer på internationalt samarbejde og lægger op til dialog med industrien. Det glæder Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen.

Del:

Miljøminister Kirsten Brosbøl har netop offentliggjort regeringens kemikalieindsats for årene 2014-17. Samtlige Folketingets partier står bag indsatsen, der afsætter 185 mio. kr. til at ”bane vejen mod en giftfri hverdag”, som Miljøministeriet skriver i en pressemeddelelse.

Kemikalieindsatsen fremhæver den internationale indsats og samarbejdet med andre lande som et centralt element til at nå målet:

 

– Det nytter ikke noget, hvis vi alene i Danmark laver forbud eller stiller krav til de virksomheder, der producerer varer med kemikalier i, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Det glæder miljøchef i Plastindustrien Helle Fabiansen:

– Miljøministeren har helt ret. Danmark er ikke en isoleret ø, når det kommer til brug af kemikalier. Forbrugerprodukter handles globalt, og en dansk indsats mod problematiske stoffer alene, vil ikke ændre på det mønster. Det kan vi gøre ved at gå sammen de øvrige EU-lande og lave fælles regler, der gælder alle EU-medlemmer. Det sikrer også samtidig den danske konkurrenceevne.

Plastindustrien vil gerne deltage i nyt kemikalieforum

Som et væsentligt element i kemikalieindsatsen indbyder miljøministeren til videndeling og dialog med bl.a. industri og forbrugerorganisationer i et nyt kemikalieforum. Forummet skal fungere som en platform, der fremmer innovation og udbud og efterspørgsel efter de mindst miljø- og ressourcebelastende produkter.

Helle Fabiansen er glad for, at miljøministeren med kemikalieforummet åbner for at involvere industrien i nye initiativer og til at finde løsninger på produktområdet:

– Skal der findes løsninger på fx substitution af uønskede kemikalier, kan man ikke komme uden om at involvere industrien. Også når det kommer til forbrugerinformation kan industrien bidrage. Derfor vil vi i Plastindustrien også meget gerne indgå i det nye kemikalieforum.

Plastindustrien: Forum kan bruges til den principielle diskussion

Helle Fabiansen vil også foreslå, at man bruger kemikalieforummet til at tage mere principielle temaer op til fælles drøftelse. Fx risikokommunikation og brugen af forsigtighedsprincippet:

– Der mangler et fælles forum for at drøfte, hvordan vi egentlig italesætter brugen af kemikalier i Danmark. Debatten er langt hen ad vejen drevet af frygt og unødig bekymring frem for de mange fordele, som kemi giver os i vores hverdag, siger hun.