Der er brug for en ambitiøs erhvervsskolereform

Ikke-kategoriseret

Plastindustriens næstformand Hans H. Henningsen skriver bl.a. følgende i et debatindlæg, der er blevet bragt i en række regionale medier: “I øjeblikket oplever vi i industrien en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft, og fra min egen virksomhed kender jeg desværre alt for godt til, hvor svært det er at besætte åbne positioner.”

Del:

Af Hans H. Henningsen, næstformand i Plastindustrien og adm. direktør/ejer DBI Plastics A/S.

Efter flere måneders tilløb har Folketingets partier nu langt om længe taget hul på forhandlingerne om den kommende erhvervsskolereform. I øjeblikket er situationen den, at der mere end nogensinde før er behov for at få reformeret erhvervsuddannelserne, som i lang tid er sakket bagud i forhold til de gymnasiale uddannelser – både hvad angår kvalitet, optag og prestige.

LÆS OGSÅ: Ny kampagne skal skaffe skarpe hjerner til plastmager-faget

I øjeblikket oplever vi i industrien en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft, og fra min egen virksomhed kender jeg desværre alt for godt til, hvor svært det er at besætte åbne positioner. Det skyldes i høj grad, at erhvervsuddannelserne ikke imødekommer virksomhedernes konkrete behov for elever med et tilpas højt fagligt niveau.

Regeringen har tidligere i år fremlagt et udkast til en erhvervsskolereform, som desværre ikke helt imødekommer produktionsvirksomhedernes ønsker og behov.

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Industrien efterlyser differentierede adgangskrav

Ifølge regeringen skal der fremover indføres et adgangskrav på karakteren 02 i dansk og matematik for at blive optaget på en erhvervsuddannelse. Imidlertid er der også et behov for at skærpe og differentiere adgangskravene til grundforløbets anden og mere specialiserede del.

Inden for mit eget felt vil det f.eks. være vigtigt, at elever på plastmageruddannelsen også kan dokumentere kompetencer inden for engelsk og

fysisk/kemi. I forvejen har de forskellige faglige udvalg stor indflydelse på de enkelte erhvervsuddannelser. Derfor være helt naturligt at lade de forskellige faglige udvalg fastsætte de specifikke adgangskrav for den enkelte erhvervsuddannelse.

LÆS OGSÅ: Se de nye plastmager-film

I plastbranchen er vi også i den heldige situation, at der er mange engagerede og kompetente unge mennesker, der allerede efter 9. og 10. klasse ved, at de vil være plastmagere. Derfor mener vi i Plastindustrien, at reformen skal indeholde en fast track-ordning, så de meget målrettede elever har mulighed for at springe erhvervsuddannelsens første del af grundforløbet på 30 uger over.

Der er ingen grund til at gøre elever unødigt skoletrætte ved at pådutte dem et generelt grundforløb, hvis de er topmotiverede og fagligt dygtige nok til at starte direkte på grundforløbets andel del af ti ugers varighed. 

Hvis ikke de politiske forhandlinger medfører, at barren i reformen bliver hævet, så løser den ikke samfundets problem med en brændende rekrutteringsplatform. Derfor håber jeg, at politikerne er lydhøre, så erhvervsskolereformen rent faktisk ender at være en gevinst for de danske produktionsvirksomheders konkurrenceevne.

Ovenstående debatindlæg er bl.a. blevet bragt i Sjællandske, Frederiksborg Amts Avis, Århus Stiftstidende, Horsens Folkeblad m.fl.