To hundrede lyttede til Plastindustriens budskab om øget genanvendelse

Ikke-kategoriseret

Den 24. oktober afholdte DAKOFA en stor konference om regeringens nye ressourcestrategi, hvor over to hundrede personer deltog – heriblandt Miljøminister Ida Auken (SF). Et af hovedpunkterne på konferencen var en paneldebat med titlen ’Vejen til øget genanvendelse’, hvor bl.a. repræsentanter fra Dansk Affaldsforening, Dansk Byggeri, Dansk Naturfredningsforening og ikke mindst Plastindustriens miljøchef Helle Fabiansen deltog.  

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

Dansk Kompetencecenter for Affald (DAKOFA) var den 24. oktober vært for en stor konference om regeringens nye ressourcestrategi. Med på konferencen var bl.a. Miljøminister Ida Auken (SF), der som oplægsholder gennemgik de vigtigste elementer i den nye ressourcestrategi, som bl.a. har til formål at øge genanvendelsen af plastaffald fra især husholdningerne og servicesektoren.

LÆS OGSÅ: Plastindustrien glæder sig over udsigt til paradigmeskifte

Plast var med andre ord et centralt tema på konferencen, og plast blev også flittigt diskuteret i forbindelse med konferencens paneldebat med titlen ’Vejen til øget genanvendelse’. Panelet bestod af følgende deltagere:

  • Helle Fabiansen, Plastindustrien
  • Sine Beuse Faurby, DN
  • Jacob Hartvig Simonsen, Dansk Affaldsforening
  • Svend-Erik Jepsen, DI
  • Johnny Bøwig, DPA-system
  • Eske Groes, KL
  • Bruno Sander, Biogasforeningen
  • Niels Nielsen, Dansk Byggeri
  • Anne Grete Holmsgaard, BioRefining Alliance

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Vigtigt at lytte til danske plastvirksomheder

Plastindustriens miljøchef, Helle Fabiansen, lagde i paneldebatten vægt på, at det er positivt, hvordan den nye ressourcestrategi betoner vigtigheden af at øge genanvendelsen af plastaffald: 

Læs mere om DAKOFA-konferencen:
 

– Plast er et værdifuldt materiale både i brug og efterfølgende som en ressource, vi kan udnytte. Det er dog helt afgørende for successen, at kvaliteten matcher virksomhedernes efterspørgsel, at der er tilstrækkelig volumen, og at virksomhederne kan være sikre på stabile forsyninger.

LÆS OGSÅ: Ny ressourcestrategi er et skridt i den rigtige retning

Helle Fabiansen understregede, at det er vigtigt at tage de danske plastvirksomheder med på råd i den kommende tid, hvor selve udmøntningen og konkretiseringen af de politiske ambitioner i ressourcestrategien er til debat. Særligt vigtigt er det, at landets 98 kommuner finder en fælles måde at organisere indsamlingen og håndteringen af plastaffaldet fra husholdningerne:

–  Vores medlemmer ser gode muligheder i forhold til at gøre brug af de øgede mængder af genanvendt plast, som ressourcestrategien forhåbentlig fører med sig. Forventningerne mellem kommunernes indsamling og sortering og hvad plastaffaldet så reelt kan bruges til, skal dog afstemmes. Det er helt afgørende, at der bliver etableret et effektivt indsamlings- og sorteringssystem på tværs af kommunegrænserne. 98 individuelle løsninger vil gøre det ualmindelig svært for plastvirksomhederne at indfri forventningerne til fremstilling af nye plastprodukter med høj værdi, fortalte Helle Fabiansen.

Plastpartnerskab fik positiv modtagelse

Et af de nye initiativer i ressourcestrategien der fik en særlig ros med på vejen var planen om at oprette et nyt partnerskab for plastaffald, hvor virksomheder, vidensinstitutioner m.v. sammen skal fremme behandlingsteknologier, der øger genanvendelsen.

– Det er en rigtig god idé, at ministeren har foreslået at oprette en form for et plastsekretariat., hvor forskellige relevante aktører kan arbejde tæt sammen om at få sat fokus på teknologier og løsninger, der kan understøtte ambitionen øget genanvendelse af plastaffald. Jeg er ikke i tvivl om, at det er initiativ, som vi fra Plastindustriens side vil byde konkret ind på i den kommende tid, sagde Helle Fabiansen.