Søren Ulstrup: Plast er for værdifuldt til at blive brændt

Ikke-kategoriseret

Plastindustriens formand, Søren Ulstrup, har i de seneste dage fået bragt et debatindlæg i en lang række regionale medier. Søren Ulstrup skriver blandt andet: “Jeg er formand for Plastindustrien – en forening, der repræsenterer den danske plastbranche, og jeg mener, at plast er alt, alt for værdifuldt til bare at ryge ud, når vi er færdige med at bruge det. Derfor glæder jeg mig meget over, at miljøminister Ida Auken i denne uge annoncerede, at vi fremover skal genanvende langt mere affald fra husholdningerne.” 

Del:

Af Søren Ulstrup, formand for Plastindustrien.

De fleste får et lille stik af dårlig samvittighed, når de smider en vinflaske eller et syltetøjsglas i skraldespanden. De samme mennesker smider hver dag massevis af plastemballage, plastposer og plastflasker samme vej uden at skænke det en tanke. Når de ser på plasten, så ser de desværre ikke et materiale, der er værd at bruge igen. Faktisk ligger Danmark sidst i EU, når det kommer til at genbruge plast fra husholdningerne.

LÆS OGSÅ: Plastindustrien glæder sig over udsigt til paradigmeskifte

Jeg er formand for Plastindustrien – en forening, der repræsenterer den danske plastbranche, og jeg mener, at plast er alt, alt for værdifuldt til bare at ryge ud, når vi er færdige med at bruge det. Derfor glæder jeg mig meget over, at miljøminister Ida Auken i denne uge annoncerede, at vi fremover skal genanvende langt mere affald fra husholdningerne. Det skete, da hun løftede lidt af sløret for, hvad regeringens kommende ressourcestrategi indeholder. Senere på ugen fulgte regeringen op med et udspil til finansloven, hvor der er afsat 800 mio. kr. over fire år til såkaldt grøn omstilling – herunder mere genanvendelse og bedre udnyttelse af vores affald.

I Plastindustrien har vi den klare holdning, at det giver rigtig god mening at prioritere en øget genanvendelse af plast. Hvis vi bliver bedre til at indsamle og genanvende plast, så er der gevinster at hente både for miljøet og for industrien og antallet af industriarbejdspladser i Danmark. Regeringen har med andre ord mulighed for at slå to fluer med et smæk.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Positive intentioner er ikke nok

Men positive intentioner er ikke nok. Skal øget genanvendelse skabe nye arbejdspladser i plastbranchen, så kræver det, at der bliver etableret et effektivt system til indsamling og sortering. Der skal kunne leveres et materiale, som rent faktisk kan afløse ny plast i produktionen hos vores virksomheder – og der skal kunne leveres store mængder af det. Det er ikke let, og der er desværre flere eksempler på, hvor galt det kan gå.

I Plastindustrien er vi allerede involveret i en stribe projekter med bl.a. Miljøstyrelsen, og de enkelte kommuner for at sikre en succesfuld genanvendelse af plast. Derfor stiller vi naturligvis også op til dialog og konstruktiv sparring, når Ida Auken (SF) i den nærmeste fremtid skal omdanne de politiske budskaber til benhård virkelighed. Det ville ikke være til at bære, hvis det er de positive takter, der i sidste ende ryger i forbrændingsovnen.

Ovenstående debatindlæg er bl.a. blevet bragt i Nordjyske Stiftstidende, Vejle Amts Folkeblad, Frederiksborg Amts Avis, Dagbladet Køge/Ringsted/Roskilde, Horsens Folkeblad m.fl.