Plastvirksomheder og forskere samarbejder om superlim

Ikke-kategoriseret

SP Group, Grundfos og LEGO er nogle af de virksomheder, der er en del af et udviklingssamarbejde med Aarhus Universitet. Efter flere års forskning har en molekylær nanolim nu set dagens lys, og den nye ’superlim’ er i stand til at binde metal og plastik hermetisk sammen. Udviklingsdirektør i SP Group Jens Hinke fortæller, at virksomhedens tætte samarbejde med danske universiteter er en del af virksomhedens strategi.

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

En forskningsgruppe på Aarhus Universitet har i samarbejde med bl.a. SP Group og Grundfos været i stand til at udvikle en såkaldt ’superlim’, der kan forene metal og plastik. Helt konkret har forskningsgruppen udviklet en ny nanoteknologi, der meget præcist er i stand til at styre materialers vedhæftningsevne på et molekylært niveau.

LÆS MERE: Sådan laver man molekylær lim (eksternt link)

Det er især fremstillingen af polymærbørster, der er imellem 30-200 nanometer lange, der har sat fart på udviklingen i forhold til at få plast til at blive siddende på overflader af metal. Den store fordel ved den molekylære nanolim er, at den i høj grad yder en mere effektiv beskyttelsen mod korrosion.

På sigt er det formålet, at ’superlimen’ skal bruges til at løse konkrete udfordringer i forhold til eksempelvis beskyttelse af olieudstyr, indkapsling af elektronik og udvikling af vandtætte forseglinger.  

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Samarbejde med universiteter styrker konkurrenceevnen

Jens Hinke, der er udviklingsdirektør i SP Group, fortæller til DI Business, at det er en bevidst strategi fra virksomhedens side, når SP Group er dybt involveret i forskellige forskningsprojekter:

– Vi har et fantastisk samarbejde med en række af de danske universiteter. Det har vi, fordi vi arbejder ud fra en strategi, hvor vi med ny viden opdyrker mindre markeder, hvor konkurrencen ikke er så hård.

Nye materialer er på vej

Jens Hinke fortæller endvidere, at en række nye materiale er i støbeskeen som en konsekvens af virksomhedens tætte samarbejde med forskellige danske forskere. Imidlertid er Jens Hinke endnu ikke parat til at løfte sløret for, hvad de nye materialer består af.

Virksomhedens strategi ligger dog helt fast:

– Vi kæmper med næb og kløer for at opretholde produktion i Danmark. Det kan kun ske, hvis vi kan tilføje knowhow, der opvejer de høje lønomkostninger. Viden om materialer er det, der flytter os i forhold til konkurrenterne, udtaler Jens Hinke, udviklingsdirektør i SP Group.