Plastvirksomheder kan få tilskud til vedvarende energi

Ikke-kategoriseret

Der er etableret en ny tilskudsordning ”VE til proces”, som er en opfølgning på Folketingets Energiaftale fra foråret 2012. Ordningen er målrettet virksomheder, der konverterer deres procesenergi til vedvarende energi eller fjernvarme. Ordningen kan vise sig at være særdeles relevant for plastforarbejdende virksomheder, vurderer Helle Fabiansen, der er Plastindustriens miljøchef. 

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

I forbindelse med Energiaftalen 2012 besluttede et politisk flertal at afsætte en pose penge til at støtte industrivirksomheder, der er parate til at erstatte de fossile brændsler til fordel for vedvarende energikilder eller fjernvarme. Plastindustriens miljøchef, Helle Fabiansen, vurderer, at ordningen er meget relevant for plastbranchen:

– Jeg kan klart anbefale, at vores medlemmer sætter sig ind i ordningens muligheder bl.a. gennem Energistyrelsens hjemmeside. Det er min vurdering, at plastvirksomheder har en god chance for at få andel i den store pengepulje, hvis man er parat til at gennemføre en grøn energikonventering.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Hvad kan man få tilskud til?

Virksomheder med procesenergi kan få tilskud til investeringsstøtte til: 

Få mere info om 'VE til proces':

 

  • Konvertering af anlæg fra fossile brændsler til vedvarende energi, f.eks. biomasse, varmepumper, solceller, solfangere, vindmøller og biogas
  • Konvertering af anlæg fra fossile brændsler til fjernvarme, f.eks. skrotning af et fossilt brændselsanlæg, der erstattes af tilslutning til fjernvarme
  • Energibesparende tiltag i forbindelse med en af ovennævnte konverteringer

Der bliver givet tilskud til grundvandskøling og til procesenergi til råvaretørring, hvor f.eks. naturgas bliver konverteret til biomasse. Da 29 % af energiforbruget i plastindustrien kommer fra naturgas, er der således et betydeligt potentiale for konvertering.

Der bliver udelukkende givet ilskud til procesenergi, og man kan kun få tilskud til at gennemføre energibesparelser, hvis det sker i forbindelse med omlægning til VE.

LÆS OGSÅ: Få økonomisk støtte til omstilling til vedvarende energi

Hvor meget kan man få i støtte?

Der er i alt afsat 3,75 mia. kr. til ordingen til og med 2020.

Man kan få mellem 45-65 procents støtte afhængig af virksomhedens størrelse. For de energibesparende tiltag i forbindelse med konvertering til VE kan man få mellem 20 og 40 procents tilskud. Det er et krav, at tilbagebetalingstiden er minimum 2 år.

Hvordan søger man om tilskud?

Energistyrelsen, som administrerer ordningen, modtager ansøgninger fra 1. august 2013.

På Energistyrelsens hjemmeside finder man vejledningsmaterialet. Helt konkret skal man udfylde et ansøgningsskema, en projektbeskrivelse samt et Excel ark med forventede besparelser og økonomi: www.ens.dk/ve-proces

Hvor kan man få mere at vide?

Energistyrelsen holder to informationsmøder om ordningen den 30. oktober i København og den 31. oktober i Aarhus. Læs mere her: www.ens.dk/ve-proces

På ovenstående link kan man også tilmelde sig ordningens nyhedsbrev.

DI holder også regionale informationsmøder om ordningen den 19. september i Farum, den 3. oktober i Kolding og den 29. oktober i Nykøbing F. Kontakt DI, konsulent Nethe Veje Laursen for information og tilmelding nevl@di.dk, tlf. 3377 3625.

Kontaktperson hos Plastindustrien: Helle Fabiansen, hf@plast.dk, tlf. 26 89 30 27.