Høringssvar: Plastindustrien bifalder udskydelsen af ftalatforbud

Ikke-kategoriseret

Tidligere i år meddelte Miljøstyrelsen, Miljøministeren og Folketingets Miljøudvalg at udskyde detplanlagte forbud af fire ftalater, der efter planen skulle træde i kraft i december i år. I et nyt høringssvar bifalder Plastindustrien, at man i denne sag foreløbigt har valgt at lytte til industrien og detailbranchen.

Del:

Af Lars Friis Farsøe.

Det omdiskuterede danske forbud mod salg/import af produkter, der indeholder ftalaterne – DEHP, DBP, BBP og DIBP – træder alligevel ikke i kraft den 1. december i år. Det skyldes, at en række politiske organer bl.a. Miljøstyrelsen og Miljøministeriet har valgt at ændre i den nye ftalatbekendtgørelse. 

LÆS MERE: Ftalatforbud skudt til hjørne i to år

I den forbindelse har Miljøstyrelsen iværksat en høringsrunde, og i den forbindelse har Plastindustrien og PVC Informationsrådet udarbejdet et fælles høringssvar, som netop er blevet sendt ind.

Læs mere under annoncen… ###REKLAME###

Nej til dansk enegang

Ftalatforbuddet fik i foråret mange hårde ord med på vejen, da forbuddet ville medføre et forbud mod salg og import af en lang række forskellige elektroniske varer i Danmark.

Blandt kritikerne var bl.a. Dansk Erhverv der mente, at regeringen var gået for langt i kampen for at sikre Danmark en grøn profil, hvis man var parat til at forbyde produkter, der indeholder blødgjort plastik inde i hardwaren. 

LÆS MERE: Fakta om ftalater

Som udgangspunkt er Plastindustrien tilfreds med, at ftalatforbuddet foreløbigt er skudt til hjørne i to år, men det ændrer ikke ved det grundlæggende problem med, at Danmark går enegang i forhold til EU:

– Vi stiller os tvivlende overfor, om et globalt markedet på bare to år kan og vil omstille sig til – i denne sammenhæng – et meget lille dansk marked. Derfor bør ministeren i stedet for et dansk forbud arbejde for at få forbudt de fire ftalater i hele EU. Sagen er jo, at ftalatholdige produkter globalt udgør et meget stort produktområde, og at danske producenter fremstiller ftalatholdige produkter i et meget lille omfang, skriver Helle Fabiansen fra Plastindustrien og Ole Grøndahl Hansen fra PVC Informationsrådet i høringssvaret.

Mærkning er ikke vejen frem

I forbindelse med ændringen af ftalatbekendtgørelsen gør Miljøministeren sig til fortaler for at indføre en mærkningsordning, der skal fremhæve produkter, der ikke indeholder de fire ftalater.

Det initiativ mener Plastindustrien og PVC Informationsrådet ikke, at ministeren bør gennemføre:

-Vi vil gerne advare mod at indføre en mærkningsordning, der gør det muligt at markedsføre produkter ved at fremhæve, at produktet ikke indeholder én af de fire ftalater. Jf. Forbrugerombudsmandens vejledning om brug af miljømæssige og etiske påstande i markedsføringen virker forslaget om mærkning uigennemtænkt. I stedet kunne man overveje at indføre en mærkning af de produkter, der indeholder én af ftalaterne som det kendes fra mærkning af medicinsk udstyr indeholdende DEHP. Under alle omstændigheder vil en mærkningsordning blive uaktuel, når bekendtgørelsen træder i kraft, skriver Plastindustrien og PVC Informationsrådet i høringssvaret.