Plastindustrien støtter udvidelse af pantordningen

I et netop indsendt høringssvar udtrykker Plastindustrien støtte til regeringens planer om at udvide den danske pantordning til fremover også at omfatte emballager med juice og saft.

Del:

Denne sommer annoncerede miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) en udvidelse af pant- og retursystemet. Det betyder, at du fra den 1. januar 2020 kan tage saft- og juiceflaskerne med, når du afleverer dine pantflasker i din lokale flaskeautomat.

Udvidelsen af pantsystemet forventes at omfatte cirka 52 millioner flasker om året. Det svarer til 6.000 tons plastik, hvilket er cirka fire procent af det nuværende samlede retursystem.

I et netop indsendt høringssvar fra Plastindustrien udtrykker brancheforeningen sig positivt overfor udvidelsen. Det skyldes ikke mindst, at en række af Plastindustriens medlemsvirksomheder efterlyser adgang til større mængder af genanvendt plast i høj kvalitet.

Plastindustrien vurderer, at en del af løsningen på denne udfordring er at få samlet eksempelvis flere plastflasker ind via pantsystemet.

Beslutningen kommer som følge af resultatet i en analyse om udvidelse af pantsystemet som Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet.

Det glæder Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien:

– Det er rigtig positivt, at beslutningen om at udvide pantsystemet er truffet på baggrund af solid viden om, hvad der faktisk er bedst for miljø og klima.

Større reformer af affaldsområdet er nødvendige

Imidlertid er udvidelsen af pantsystemet et symptom på, at Danmark endnu ikke har foretaget de nødvendige reformer af affaldssystemet, der er afgørende for en markant stigning i mængden af genanvendt plast.

Plastindustrien anser pant som et fint redskab i visse sammenhænge, men en forudsætning for øget genanvendelse er indførelsen af en mere ensartet affaldssortering på tværs af kommunerne med fokus på kvalitet i plasten.

Dernæst er det også centralt at åbne markedet for husholdningsaffaldet mere op, da kommunernes ejerskabsmonopol er med til at mindske private aktørers investeringslyst i forhold til ny teknologi, sorteringsanlæg m.v.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:

– Vi bakker op om udvidelsen af pantsystemet, som er et skridt i den rigtige retning. Der er dog også grænser for, hvor længe man kan blive ved med at bygge ovenpå det nuværende system. Derfor er der behov for yderligere reformer af affaldsområdet.

LÆS OGSÅ: Vi skal genanvende langt mere plast – sådan gør vi