Forsker hædres for afhandling om defekter i vindmøllevinger i samarbejde med industrien

Jens Jakob Bender, PostDoc i forskningsgruppen CraCS på AAU, har vundet en delt førsteplads i Danish Composite Award 2020 for sin afhandling om effekten af defekter i vindmøllevinger. Foto: Lars Horn/Baghuset.

PostDoc Jens Jakob Bender har fået tildelt en delt førsteplads i årets Danish Composite Award for sin Ph.d.-afhandling, der omhandler effekten af defekter i vindmøllevinger til offshore-vindmøller. Hans forskningsresultater kan være med til at reducere behovet for dyre og tidskrævende vingetests.

Del:

Plastindustriens Kompositsektion har i år valgt at tildele en delt førsteplads i Danish Composite Award til Jens Jakob Bender for hans Ph.d.-afhandling “The Effect of Defects on Strength of Laminates and Sub-structures in Wind Turbine Blades”.

Jens Jakob Bender udarbejdede afhandlingen, mens han i perioden 2015-2018 var ansat på projektet OptiMadeBlade, som er støttet af Innovationsfonden med partnerne LM Wind Power, Fiberline, Eltronic, DTU og Aalborg Universitet.

Der var et stort ansøgerfelt i årets Danish Composite Award med indstillinger fra fem forskellige institutioner. Årets vinder er indstillet til prisen af Esben Lindgaard, Associate Professor, Ph.d. ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet, som var hovedvejleder på afhandlingen.

– Det er en stor ære at få tildelt denne pris, og jeg håber, at mine forskningsresultater på denne måde kan komme længere omkring i industrien, og at de kan være med til at øge forståelsen for, hvordan kompositmaterialer virker og går i stykker, fortæller Jens Jakob Bender, vinder af Danish Composite Award 2020.

Forskningsresultater kan implementeres i vindindustrien

Jens Jakob Bender har gennem sin Ph.d. arbejdet tæt sammen med den danske vindmølleindustri for at udvikle nye og banebrydende testmetoder til at øge forståelsen af skader og deres udvikling i kompositmaterialer.

Forskningsresultaterne har givet et indblik i årsagen til skader og revner i roden af i vindmøllevinger, som direkte kan anvendes af vindmøllefabrikanter og underleverandører til optimering af design af rodforstærkninger.

Samtidig har han udviklet et framework til tests, som industrien kan bruge til at vurdere, om reparationer er nødvendige. Det kan spare vindindustrien for omkostninger ved efterbearbejdning på færdigstøbte vindmøllervinger.

– Jeg håber, at mit arbejde kan være med til at vise, at det er muligt at lave realistiske tests af store elementer af vindmøllevinger, så man i fremtiden kan reducere behovet for dyre og tidskrævende fuldskala vingetests, forklarer Jens Jakob Bender, vinder af Danish Composite Award 2020.

Oplev resultaterne til årsmødet i juni

Jens Jakob Bender har arbejdet videre med emnet, siden han forsvarede Ph.d.-afhandling i januar 2019.

– De metoder, som er anvendt og udviklet i mit Ph.d. projekt, bruger jeg i mit nuværende arbejde som PostDoc i forskningsgruppen CraCS (Cracks in Composite Structures) på AAU, hvor jeg prøver at finde en sammenhæng mellem materialelevetid bestemt i et laboratorium og de faktiske levetider i virkeligheden i bl.a. vindmøllevinger, fortæller Jens Jakob Bender, vinder af Danish Composite Award 2020.

Jens Jakob Bender får med prisen mulighed for til marts at deltage i JEC World Composite Show Europe i Paris – den førende messe for kompositmaterialer – med alt betalt.

Han har takket ja til at præsentere sine resultater ved Kompositsektionens årsmøde den 16. juni i Industriens Hus i København, hvor prisen officielt bliver overrakt.

Kontakt

  • Jens Jakob Bender, PostDoc i forskningsgruppen CraCS (Cracks in Composite Structures) på Aalborg Universitet: bender@mp.aau.dk, 9940 7113