Kostbare slidskader på vindmøller kan forebygges

PolyTech's ELLE forkant er monteret på en række danske vindmøller. Foto: Christer Holte/PolyTech A/S

Slitage af vingeforkanter koster årligt vindenergibranchen et beløb i milliardklassen. Problemet er særligt stort for møller placeret i barske miljøer med meget regn, sne og hagl. En dansk teknologi kan beskytte vingerne mod de kostbare skader.

Del:

Artiklen er leveret af Energy Innovation Cluster, og er oprindelig bragt af  Erhverv+.

Når regn, hagl og støv rammer en vindmøllevinge, der roterer med over 350 km/t, opstår der med tiden erosion af vingens forkant.

Det nedsætter møllens produktivitet og vingens levetid. Problemet har været kendt i vindenergibranchen i en årrække, og de økonomiske konsekvenser i form af tabt effektivitet og dyr service er store.

Tal fra DTU Vindenergi viser, at skader på vingens forkant kan nedsætte energiproduktionen med cirka fem procent. For en vindmøllepark på 400 MW svarer det til et energitab på 1081 GWh om året, og der er potentiale for årligt at spare over 10 millioner kroner ved at reducere nedetid og omkostninger til reparation for en park af den størrelse.

– Mange vindmølleoperatører har været nødt til at reparere og overfladebehandle vinger hvert andet eller tredje år for at forsinke nedbrydningen, hvilket især for offshore er forbundet med store omkostninger. Og problemet vokser i takt med, at der bliver opstillet stadigt større møller med større og større vinger. Derfor er det vigtigt at få beskyttet vingekanterne ordentligt, hvis vi skal sænke cost of energy og gøre det mere rentabelt at producere vindenergi, siger administrerende direktør Mads Kirkegaard fra PolyTech A/S, der designer og producerer løsninger til vindindustrien.

Beskytter vingeforkanter

Vindmølleindustrien er opmærksomme på problematikken med erosion af vingeforkanter, men indtil nu har der ikke eksisteret løsninger og materialer, der kan modstå de vedvarende påvirkninger fra det aggressive miljø. Først nu har PolyTech fundet en langsigtet løsning i form af softshells af polyurethan, der monteres på vingernes yderste del.

Her fungerer de som et slidstærkt, stødabsorberende beskyttelseslag, der optager den kinetiske energi fra de vanddråber, støvpartikler og hagl, der er årsag til erosionsskaderne. PolyTech oplever stor efterspørgsel efter løsningen, både til nye vinger og til møller i drift.

PolyTechs løsning, kaldet Ever Lasting Leading Edge (ELLE), er udviklet med nye produktionsmetoder og en treårig udviklingsproces, der tager højde for alle faktorer omkring brugen af produktet. For eksempel kan ELLE monteres både på fabrikken og på møller i drift.

Og materialerne kan modstå de barske påvirkninger fra sol, vind, salt og kulde, også i forbindelse med montering.

Ever Lasting Leading Edge kan monteres under alle temperatur- og vindforhold og hjælper vindmøllerne med at modstå de barske vejrforhold.

– Når først en mølle er standset og klar til service, skal arbejdet kunne udføres hurtigst muligt. Derfor kan ELLE monteres under alle temperatur- og vindforhold, hvor det er tilladt for mandskabet at arbejde på møllen, fortæller Mads Kirkegaard og fortsætter:

– Der kan dog ikke være nogen tvivl om, at det er langt mere kosteffektivt at montere en holdbar forkantsbeskyttelse i forbindelse med produktion af nye vinger. Omkostningerne stiger med en faktor 100, når arbejdet flyttes fra vingefabrikken og ud til montøren i rebet på en offshore mølle.

Tiltrækker investorer

Udsigten til lavere udgifter til service og øget produktivitet er faktorer, der er med til at gøre det mere attraktivt at investere i vindenergi.

Den UK-baserede investeringsrådgiver Green Investment Group peger på, at reducerede omkostninger har været en væsentlig faktor i at tiltrække flere investorer til offshore vindenergi i takt med, at den samlede levelised cost of energy er faldet støt over de seneste fem år.

– Hvis væksten i vindsektoren skal fortsætte, så er det afgørende, at cost of energy bliver stadigt lavere. Derfor er det vigtigt, at serviceomkostningerne holdes så lave som muligt for at gøre det attraktivt at investere i vindenergi. Af den grund bør professionelle investorer i høj grad interessere sig for, hvordan møllerne er beskyttet mod erosion af vingeforkanterne, for det har en direkte effekt på deres potentielle afkast, siger PolyTech-direktør Mads Kirkegaard.