Dansk forskningsprojekt skal forebygge eksem forårsaget af epoxy

Samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital, ingeniørvirksomheden Vector Engineering samt vindmølleproducenterne Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems skal sikre et bedre arbejdsmiljø for alle, der arbejder med epoxy.

Del:

I kompositindustrien og andre brancher, hvor der anvendes epoxy, har man i mange år arbejdet med at hindre gener fra eksponering til epoxy.

Gennem nye arbejdsprocedurer, lovligtig uddannelse og forsøg med nye teknologier har man forsøgt at forebygge epoxyallergi og eksem.

Forskningsprojekt skal forebygge allergisk eksem

Alexandra G. Christiansen er læge og ph.d. studerende ved Arbejdsmedicin, Aarhus Universitetshospital.

Hun er kvinden der fik idéen til projektet, hvor man i  samarbejde med den Aarhus-baserede ingeniørvirksomhed Vector Engineering og vindmøllegiganterne Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems forsøger at forebygge eksem forårsaget af arbejde med epoxy.

Projektet blev skudt i gang i 2016 sammen med Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems.

Vector Engineering blev tilknyttet projektet i begyndelsen af 2018. I dag har ingeniørvirksomheden tekniske ansvar for, at projektet forløber efter planen, og at testudstyr hos Siemens og Vestas bliver implementeret og foregår efter de vedtagne forskrifter.

Fluorescerende sporingsstoffer skal afsløre eksponering

Det er muligt at gøre epoxy selvlysende ved at tilsætte et fluorescerende sporingsstof, der bliver synligt når det belyses med ultraviolet (UV) lys.

Projektet har udviklet en transportabel kabine, som ved hjælp af UV-lys kan afsløre og registrere epoxy på huden helt ned til størrelsesordenen en gange en millimeter. Eventuelle eksponeringer bliver registreret og kvantificeret med en digital billedbaseret software.

– Vi vil gøre epoxy målbart og synligt, hvis stoffet kommer på huden ved hjælp af fluorescensvisualisering. Dette vil gøre os i stand til at registrere, om medarbejdere, som arbejder med epoxy, bliver eksponeret, afdække arbejdsforhold, som er forbundet med øget risiko for eksponering og give umiddelbar feedback til medarbejderne, så de løbende kan træne optimale arbejdsgange, fortæller Alexandra G. Christiansen.

Samarbejde med vindmøllegiganter giver adgang til et stort datasæt

Forskningsprojektet vil gennem de næste to år følge omkring 200 medarbejdere fra Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems, som begge producerer vindmøllevinger i epoxy.

I perioder vil medarbejderne registrere arbejdsprocedurer og undersøge om deres hud er blevet eksponeret for epoxy via UV-metoden. Medarbejderne vil løbende blive undersøgt for eksem og testet for allergi for de epoxyprodukter de arbejder med.

– Det er helt afgørende for vores forskningsprojekt, at vi, takket været samarbejdet med Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems, har adgang til et stort antal medarbejdere. Projektet vil føre til et uhyre vigtigt nyt redskab, der kan få afgørende betydning i arbejdet med at skabe et bedre arbejdsmiljø på arbejdspladser, hvor der er større eller mindre risiko for at blive udsat for epoxy, påpeger Alexandra G. Christiansen.

Efter afsluttet dataindsamling og analyse, vil man have en bedre idé om hvilke arbejdsforhold der er afgørende for hudeksponering med epoxy. Systemet testes på Siemens Gamesa gennem en række undersøgelser, der skal gentages senere for at sikre et reelt sammenligningsgrundlag.

Projektet vil være gennemført i 2021, og metoden er enkel at anvende. Hvis projektet har succesfuldt, vil metoden nemt kunne overføres til andre brancher, der arbejder med epoxy.