Reportage: Sprøjtestøbesektionen på studietur i England

Sprøjtestøbesektionen har igen været på studietur! Medio marts drog 29 personer fra den danske plastbranche afsted på studietur for at lade sig inspirere af bilproducenten Jaguar og to plastvirksomheder i Birmingham, England.

Del:

I medio marts drog en dansk delegation afsted på en to dages studietur, der var arrangeret af Plastindustriens Sprøjtestøbesektion, og som bl.a. inkluderede besøg på plastvirksomhederne Amaray, RICOH og hos bilproducenten Jaguar.

Amaray producerer blandt andet dvd-bokse, men som bekendt er efterspørgslen på det produkt stærkt dalende. Derfor er virksomheden i fuld gang med en innovativ proces for at indtage nye markeder.

RICOH var en god inspirationskilde til at arbejde med CSR strategier og FN’s verdensmål ud fra et særligt miljømæssigt fokus. Derudover søger de ligesom Amaray nye markeder, da 3D print-processen lige så er i hastig udvikling og i stigende glad supplerer sprøjtestøbning.

Foruden den faglige inspiration blev der netværket og udvekslet erfaringerne blandt deltagerne.

Turens største succes var besøget på Jaguar, hvor en grundig rundvisning af en yderst veloplagt guide, som gav et godt indblik i fabrikkens historie fra Spitfire-produktion til sportsbiler. Enkelte medlemmer i Plastindustrien leverer til autobranchen, og de var naturligvis særligt glade for at opleve produktionen ”behind the scenes”.

Sektionen rykker sammen i bussen

– Det har været en fantastisk tur, siger Ulla Øhlenschlæger, direktør i USON PLAST og formand for Sprøjtestøbesektionens bestyrelse.

Hun uddyber:

– Vi nåede igennem et spændende program på to dage og fik alligevel tid til at udvide netværket. Det var dejligt at mærke entusiasmen fra sektionens medlemmer, som alle brænder for deres fag – både teknisk og markedsmæssigt. Det var derudover dejligt, at vi i en tid med kraftig fokus på plast i miljømæssigt perspektiv, kunne ’rykke sammen i bussen’ og mærke styrken i at være i branchefællesskab.

Givende både fagligt og socialt

 Allan Hansen, direktør i HN Group og bestyrelsesmedlem i Sprøjtestøbesektionens bestyrelse, fortæller:

– Turen var igen en skøn magi-terning af indtryk og hyggeligt samvær med nye og gamle kollegaer i branchen. Det var derudover super skønt, at et par studerende også deltog i turen. Jeg var særligt overrasket over den entusiasme, seriøsitet og tid, som besøgsvirksomhederne samt British Plastic Federation ofrede på os.

Fra Plastindustriens UK-pendant, British Plastic Federation, fortalte en veloplagt Stephen Hunt, direktør for medlemsservice, om den hårde tone mod plasten generelt i den offentlige debat i England. Brexit har dog overskygget debatten, og givet lidt fred på den front på det seneste.

Fokus på at inddrage viden om plast i uddannelsessystemet

Derudover gav Stephen Hunt et indblik i uddannelsesmæssige tiltag, som foreningen løbende iværksætter, herunder hvordan British Plastic Federation har udviklet en portal med undervisningsmaterialer til grundskolen og andre med interesse for plast.

Også på indenfor uddannelsesområdet var der derfor inspiration at hente.

Jo Dietrich, uddannelseskonsulent i Plastindustrien og sekretær for Sprøjtestøbesektionen siger afslutningsvis:

– Som uddannelseskonsulent måtte jeg naturligvis spørge til kompetence og uddannelsesniveau blandt produktionsmedarbejdere. På Amaray fik jeg at vide, at eftersom staten gennem en årrække ikke har prioriteret uddannelse af produktionsmedarbejdere, mangler man nu kompetente medarbejdere. Derfor har man fået gang i en ny uddannelse som bl.a. værktøjsmager, hvor eleven er ansat i virksomheden, og er på skole en dag om ugen. Der er et stort potentiale i at lære noget om hinandens erfaringer med erhvervsuddannelser på tværs af lande, som man godt kunne gøre mere ud af.