Debat: Plastudspil fra rød blok er en blandet pose bolsjer

“En ny afgift på vandflasker er ikke nødvendigvis godt for miljøet.” – sådan lyder en af pointerne i et debatindlæg i Jyllands-Posten (7/6), som er skrevet af Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien

Del:

Nedenstående debatindlæg er forfattet af Christina Busk, og det er bragt i Jyllands-Posten den 7. juni:

For nylig bragte Jyllands-Posten en artikel om et nyt plastudspil fra alle oppositionspartierne, og udspillet fortjener både at få ris og ros med på vejen.

Først og fremmest er det positivt, at en samlet rød blok har en ambition om at forebygge plast i naturen, og vi deler selvsagt også deres ønske om at skrue op for plastgenanvendelsen i Danmark.

I den forbindelse er det særligt glædeligt, at partierne foreslår at ensrette den kommunale affaldssortering, hvilket både erhverv og ngo’er længe har argumenteret for.

Det vil være et vigtigt skridt i forhold til at få indsamlet større mængder af plast, og en ensretning vil også medvirke til, at det bliver mere økonomisk rentabelt at genanvende.

Derudover ønsker oppositionen også, at danske plastvirksomheder i højere grad anvender plasttyper, som kan genanvendes i nye produkter. Der kan jeg berolige alle ved at konstatere, at den danske plastbranche allerede er i fuld gang med den proces.

Vi har netop offentliggjort en række konkrete designanbefalinger til fremtidens cirkulære emballage, hvor vi bl.a. har fokus på at bruge færre forskellige plasttyper.Vi har også peget på, hvilke plasttyper vi med fordel kan sortere ude hos den enkelte forbruger.

Det arbejde håber jeg meget, at man vil lytte til.

Ny afgift på vandflasker er ikke nødvendigvis godt for miljøet

Der er dog også elementer i plastudspillet, som rammer skævt. Eksempelvis foreslår rød blok, at vandflasker i plast fremover skal have pålagt en ny afgift, men det vil formentlig ikke være til gavn for miljøet.

Afgiften vil sandsynligvis medføre et øget salg af vand på karton, som på indersiden ofte er coatet med plast. Det er alment kendt, at det er sværere at genanvende produkter, når de består af flere slags materialer.

Derfor bør man hellere fokusere på at få indsamlet og genanvendt vandflasker i plasttypen Pet, som er meget nem og attraktiv at genanvende. Her kan en udvidelse af det nuværende pantsystem være en mulighed, hvilket også er på tegnebrættet i det politiske udspil.

Udspillet fra rød blok er samlet set et konstruktivt indspark til de kommende forhandlinger om den nationale plasthandlingsplan, men vi skal også passe på ikke at gøre naturen en bjørnetjeneste ved at være unødigt kritisk over for plast.