Reportage: Plastindustrien var på dette års LOOP Forum

Plastindustrien var på dette års Loop – Waste To Resources – konference. På konference samlede vi eksperter og aktører med viden, indblik samt erfaringer med cirkulære plastemballager.

Del:

Skal plast have et digitalt pas?

Det og mange andre interessante spørgsmål blev stillet ved dette års LOOP-konference, hvor Plastindustrien inviterede til arrangementet ”Cirkulære plastemballager – sådan når vi i mål”.

Her samlede vi eksperter og aktører med viden, indblik samt erfaringer med cirkulære plastemballager hen over tre moduler. Der blev sat fokus på, hvordan cirkularitet kan skabes i nogle af de essentielle faser, som plastemballagen går i gennem.

Kvalitet i et cirkulært plast loop  

I første modul havde vi fokus på designet af plastemballager og hvordan, det hænger sammen med genanvendelse. Her havde vi besøg af Ksenija Garbacenka fra Plus Pack og Trine Rubæk Olsen fra Orkla. Ksenija Garbacenka fortalte om vigtigheden af intelligent design og af at tænke genanvendelse ind i denne del af processen. Det har Orkla arbejdet med i praksis i forbindelse med arbejdet med at sikre mere bæredygtig emballage. Trine Rubæk Olsen adresserede også udfordringerne, som Orkla har mødt på vejen, og hvordan fødevaresikkerhed skal tænkes ind i genanvendelsen af plast.

Til arrangementets andet modul om projektet Holy Grail 2.0 var der besøg fra Mogens Werge og Malene Møhl fra henholdsvis Mærkevareleverandørerne (MLDK) samt Københavns Kommune. De fortalte begge om, hvorfor HolyGrail-projektet er et af de mest interessante internationale udviklingsprojekter. Projektet har samlet mere end 150 deltagende brands, retailere og organisationer. Hensigten med projektet har været at teste, hvordan anvendelsen af digitale vandmærker på emballage kan tilvejebringe en bedre affaldssortering og dermed forbedre mulighederne for genanvendelse.

I det sidste modul blev der fokuseret på, hvordan forskellige dele af værdikæden i Plastindustrien kan genanvende plastemballage i høj kvalitet. I den forbindelse fortalte Thomas Bak Thellesen fra Faerch og Franz Cuculiza fra Aage Vestergaard Larsen A/S om erfaringerne, de har gjort sig med genanvendelsen af plast i en cirkulær værdikæde. De gav desuden begge deres bud på fremtidsudsigterne for industrien.

Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk, afrundede med et oplæg om den indflydelse det nye producentansvar kommer til at få for plastvirksomheder. Således fortalte Christina Busk om, hvorfor det er en enestående mulighed for øget samarbejde mellem plastvirksomheder forskellige steder i værdikæden.

Loop-konferencen satte, sammen med 119 aktører, fokus på hvordan en cirkulær omstilling på tværs af industrier kan forbedres – vi glæder os til næste år.