Plastindustrien roser forslag om at ensrette plastindsamling i kommunerne

Plastindustrien glæder sig over, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) nu vil gøre op med kommunernes store metodefrihed, når det handler om at indsamle og sortere husholdningsplast. Ifølge brancheorganisationen vil det være med til at øge den danske plastgenanvendelse.

Del:

Som en del af udspillet til den kommende plasthandlingsplan foreslår miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i dag at indføre fælles ordninger for sortering og indsamling af plastaffald på tværs af kommuner.

De mange nuværende ordninger af forskellig karakter betyder, at det bl.a. er svært at opnå en tilfredsstillende kvalitet i det indsamlede materiale.

Hos Plastindustrien bliver forslaget meget positivt modtaget, da brancheorganisationen længe har peget på, at det er nødvendigt at ensarte affaldsindsamlingen på tværs af kommunegrænserne for at øge plastgenanvendelsen.

Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien, udtaler:

– Det er en udfordring for den cirkulære økonomi, at de 98 kommuner i dag har mulighed for selv indrette affaldsindsamlingen. I nogle kommuner har forbrugeren mulighed for at sortere forskellige plasttyper, mens det andre steder slet ikke er muligt at sortere plast. Det resulterer nemlig i, at mængderne bliver for forskellige og for små. Derfor er det godt, når Jakob Ellemann-Jensen (V) nu vil fremme en mere ensartet indsamling af husholdningsaffald.

Han bliver suppleret af Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien:

– Det duer ikke, at vi i et geografisk lille land som Danmark har alt for meget metodefrihed på det her område, hvis vi for alvor skal have mere cirkulær økonomi. Danske plastvirksomheder vil gerne bruge mere genanvendt plast, og en helt naturlig forudsætning for den udvikling, at der er nok genanvendt materiale til rådighed i en tilpas høj kvalitet. Derfor er det her udspil umiddelbart et skridt i den rigtige retning, og nu glæder vi os til at nærstudere detaljerne.

Plastindustrien lancerede i foråret – i regi af Forum for cirkulær plastemballage – et konkret bud på, hvordan kommunerne med fordel kan indrette sorteringen af plastaffald fra husholdningerne.