Siden kunstner Inger Margrethe Larsen opdagede vacuumformning på Royal College of Art i London, har hun gennem en unik produktion af plastmedaljer, inspireret af hverdagens helte, haft succes med sin kunst ved en lang række udstillinger.
Kunstner Inger Magrethe Larsen laver medaljer i plast. Medaljerne er kunst, og da de er i plast undgår man at rangere efter guld, sølv og bronze. Medaljerne skal nemlig hylde os alle sammen, hverdagens helte – de skal få os til at sætte pris på de nære ting, og de små ting vi gør for hinanden.
Inger Magrethe Larsen fik først øjnene op for plastmaterialet, da hun tog sin masters på Royal College of Art i London. Her blev hun introduceret for en vakuumformningsmaskine, som hun derefter eksperimenterede med. Dette var i år 2002 og lige siden har det været én af hendes foretrukne produktionsmetoder, ligesom plast har været én af hendes foretrukne materialer.
Hvorfor lave kunst i plast?
Inger Margrethe Larsen ved godt, at det er noget atypisk at skabe kunst i plast:
Men når jeg fortæller andre kunstnere at det er akryl, synes de ikke det er så underligt, for det er de jo egentlig vant til at arbejde i når de maler
Inger Magrethe Larsen synes, at plast er et spændende materiale, der giver mulighed for mange ting. Hun pointerer dog også, at hvis der ikke er nogen der introducerer en for forskellige processer og materialer, så kommer man aldrig til at lave ting anderledes end man altid har gjort. Hun mener, at der er potentiale for et godt samarbejde mellem industrien og kunstnere/designere, så begge partere kan få øjnene op for de egenskaber man hver især har at byde på.
Samarbejde mellem industri og designere
Selv har hun haft samarbejde med det lille Roskilde-baserede firma Formatek, der specialiserer sig i vacuumformning. Inger Margrethe Larsen har i hhv. 2004, 2014 og 2015 haft ophold på Statens Værksteder for Kunst. Værkstederne giver god mulighed til kunstnere for at udvikle sine produkter med plads og særlige maskiner til rådighed.
Her har hun udviklet en lang række modeller af medaljerne i træ, da hver medalje skal være et unikum. Modellerne anvendes som forme til de endelige medaljer, der efterfølgende blev vakuumformet i plastmaterialet akryl i samarbejde med firmaet Formatek a/s, hvor Inger Margrethe Larsen var med i hele arbejdsprocessen.
Hun opfordrer flere virksomheder til at lukke kunstnere ind i virksomheden og gøre brug af de maskiner og materialer, da hun selv har haft stor gavn af samarbejdet med Formatek a/s.
-Jeg har tidligere deltaget i Plastråvaredagen 2015 i regi af Plastindustrien, og den slags arrangementer er et godt udgangspunkt for et tættere samarbejde. Jeg tror helt klart, at der er en fremtid for den slags initiativer, fortæller Inger Margrethe Larsen.
Plastmedaljerne har hidtil været succesfulde på et kunstnerisk plan, de har bl.a. været udvalgt til Forårsudstillingen 2015 på Kunsthal Charlottenborg, og senest til Nordkraftudstillingen 2016 i Kunsthal NORD i Aalborg.
Fra hverdagens helte til hjemmets vægge
Medaljerne har gennem tiden udviklet sig. I starten var det medaljer til personer, hverdagens helte, som det sås i udstillingen i Svenske Villa i Gentofte i 2014, hvor der også var portrætter af folk, med beskrivelse af hvorfor de fortjente en medalje. De nyere medaljer er derimod til at hylde hjemmet som skulpturelle udsmykningsobjekter med størrelser helt op til 80 cm i diameter.
Det nyeste skud på stammen er medaljer med lys i. Disse kan både præge et hjem med deres hyggelige belysning, men er også til for at give medaljen en yderligere funktion. Det er her Inger Margrethe Larsen kan se et potentiale for industriel produktion, hvis hun altså kan finde den rette virksomhed at samarbejde med.
Medals – Made by Inger Margrethe Larsen from Inger Margrethe Larsen on Vimeo.