Familieejede Polykemi prioriterer fleksibilitet og kvalitet

Svenske Polykemi producerer kundetilpasset plastgranulat, og det har virksomheden gjort siden 1968. Polykemi er familiejet, og har alle år lagt høj vægt på at skabe det helt rette produkt til den enkelte kunde.

Del:

Med sine 36 000 kvadratmeter sætter plastgranulatproducenten Polykemi sit tydelige præg på den sydsvenske kystby Ystad, hvor virksomheden blev etableret i 1968. Polykemi har stærke rødder i lokalsamfundet, og det er en helt igennem familieejet virksomhed. Det er dags dato 2. generation, i form af 2 brødre, der driver virksomheden, og det har de gjort siden 1996, mens 3. generation er på vej – de to direktørers børn arbejder alle i virksomheden.

En af Polykemis produktionsfaciliteter i Ystad.
En af Polykemis produktionsfaciliteter i Ystad.

Virksomheden har på fabrikken i Ystad 25 produktionslinjer og en årlig produktionskapacitet på over 50.000 tons. Ifølge Polykemi selv er størrelsen på virksomheden en del af forklaringen på succesen:

-Vi er ikke for små og ikke for store, vi er små nok til at gide være fleksible overfor vores kunder, men store nok til at have leveringssikkerhed og lagerkapacitet til vores kunder, fortæller Viggo Frederiksen, sælger hos Polykemi Danmark.

Netop lagerkapaciteten til kunderne er noget specielt – Polykemi har nemlig ingen hyldevarer og derfor ikke noget overordnet produktlager. Alle granulattyper laves specifikt efter kundens ønske. Derfor er lageret opbygget af små lagerenheder, hvor hver kunde kan have deres egen type granulat stående, så det er klar til hurtig levering, når det skal bruges.

Alle parametre bliver testet grundigt

Selve processen, hvor den kundespecifikke granulat udvikles, er interessant, og foregår i høj grad med Polykemi’s farveekspert. Farveeksperten kan udvikle helt bestemte farver efter kundens ønske, hvorefter plasten kan testes for diverse mekaniske egenskaber.

-For store kunder som fx Volvo er denne farveproces vigtig! Deres farveekspert kan nemt bruge en hel dag i laboratoriet med vores farveekspert, når næste års farve skal bestemmes, fortæller Jörgen Andersen, kvalitets- og miljøchef hos Polykemi.

Det handler ikke kun om udseende, langt fra. Plasten skal først og fremmest være funktionel, og for at sikre sig det, testes de mekaniske egenskaber på alle tænkelige måder i virksomhedens egne laboratorier. Blandt de mange testparametre er ridsefasthed, brandtest, densitet, slagstyrke, klarhed, bøjelighed, trækstyrke, UV-påvirkning og generel påvirkning i klimakamre, hvor udendørs brug med regn, vind og temperaturskifte over længere tid simuleres.

Ekspansion og nye markeder

Plastindustriens sekretariat bliver vist rundt på Polykemis produktionsanlæg i Ystad af kvalitets- og miljøchef Jörgen Andersen sammen med Viggo Frederiksen og Ole Tietze.
Plastindustriens sekretariat bliver vist rundt på Polykemis produktionsanlæg i Ystad af kvalitets- og miljøchef Jörgen Andersen sammen med Viggo Frederiksen og Ole Tietze.

Udover produktion i Ystad har Polykemi også produktion i Kina. Den startede op i 2007, da mange kunder rykkede til Kina, og virksomheden bestemte sig for at flytte med

– det har vist sig at være en succes.

Mens der ingen produktion er i Danmark, har Polykemi siden 2001 haft et salgskontor i Horsens. Her arbejder Ole Tietze og Viggo Frederiksen, der begge har været i plastbranchen det meste af deres karriere, Viggo Frederiksen med salgsbaggrund og Ole Tietze med baggrund som plastingeniør.

Ifølge dem hviler virksomheden på principper om gammelt købmandsskab, hvor der først tjenes penge og derefter investeres. Udvidelserne af Polykemi har været langsigtede og holdbare:

-I Polykemi er der ingen aktionærer, det skal ikke bare være en cash cow – i stedet vælger man, at hvis man virkelig tror på noget, så gør vi det, og gør det fuldkomment. Vi kan tage de mere langsigtede træk, udtaler Ole Tietze, sælger/tekniker hos Polykemi Danmark.