Sprøjtestøbevirksomheder søges til banebrydende forskningsprojekt

Nu kan man endelig sætte mål på slipeffekten af forskellige overfladestrukturer og forskellige typer af overfladebehandlinger på sprøjtestøbeværktøjer. Teknologisk Instituts Tribologicenter søger i samarbejde med andre interesserede sprøjtestøbefirmaer, der vil være med i en ansøgning til Innovationsfonden. 

Del:

Slipmekanismerne i en sprøjtestøbeproces er en rigtig kompliceret størrelse og afhænger ikke kun af plasttypen, geometrien og støbeparametrene, men også af bl.a. overfladens beskaffenhed, f.eks. om den er gnistet, mikroblæst eller poleret, om processen involverer krymp omkring en kerne eller om overfladerne er blevet overfladebehandlet.

– I forskningsprojektet Super-Slip under EUROSTARs-programmet er vi kommet rigtig langt. Vi kan nu som nogle af de første i verden kvantificere slipegenskaber i relevante geometrier, siger centerchef PhD, HD(O) Lars Pleth Nielsen fra Teknologisk Instituts Tribologicenter

Han fortsætter:

– Den udviklede målemetode er så fintfølende og reproducerbar, at vi faktisk kan måle forskel på kerner der i princippet skulle være produceret ens, blot på grund af meget små forskelle i fremstillingstolerancerne

Interesserede virksomheder søges

Tribologicentret leder nu efter interesserede sprøjtestøbere, der vil være med i en Innovationsfondsansøgning. Projektet skal benytte den udviklede målemetode og udvikle nye og bedre overfladebelægninger.

Ikke mindst skal de deltagende virksomheder være med til at test de bedste kandidater i deres produktionsanlæg, for at sikre så god kobling som muligt mellem forskning, udvikling og produktion.

Vi står på en enestående platform med en nyudviklet målemetode, 4 produktionsskala PVD anlæg og til november ankommer der en sprit-ny fuldautomatisk Danfysik ionaccelerator til Tribologicentret, som bl.a. skal bruges til at videreudvikle overfladebelægninger i den såkaldte ”Super-Slip”-familie.

Hvis din virksomhed er interesseret i at være med i det kommende projekt eller i at høre mere om projektidéen, er du velkommen til at skrive eller ringe til Centerchef Lars Pleth Nielsen, Teknologisk Instituts Tribologicenter, tlf.: 7220 1585, email: lpn@dti.dk.