Årlig pris fra Kompositsektion går til opsigtsvækkende kandidatprojekt

Et kandidatprojekt ved DTU Vindenergi har bragt ny viden om betydningen af hærdningsforløbet for de mekaniske egenskaber af et kompositmateriale. Projektets opdagelser er så vigtige, at det belønnes med Kompositsektionens Forsknings- og Uddannelsespris 2015. 

Del:

Jonas Hüther er 26 år gammel, født i München og kandidat fra Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Kandidatprojektet blev udført på DTU’s Institut for Vindenergi på Risø under kyndig ledelse af Povl Brøndsted og det er for dette arbejde, at Jonas nu tildeles Kompositsektionens Forsknings- og Uddannelsespris 2015. Prisen er siden 2005 tildelt én eller flere studerende, der i et eksamensprojekt har arbejdet med kompositmaterialer som en vigtig komponent.

Bestyrelsen for Kompositsektionen skriver følgende i sin begrundelse for tildelingen:

-Der er tale om brobygning mellem polymerkemi og mekanik, som flytter grænserne for forståelse. Projektet har allerede høstet international opmærksomhed med forventning om internationale publikationer. Resultaterne er opsigtsvækkende.

I sit kandidatprojekt undersøgte Jonas Hüther bl.a. de parametre, der har indflydelse på et kompositmateriales krympe- og termiske restspændinger, og den effekt dette har på materialets mekaniske egenskaber og udviklingen af udmattelsesskader.  Projektets resultater har flyttet grænserne for vores forståelse af de mekanismer, der leder til udmattelsesskader i kompositmaterialer, hvilket ikke mindst har vakt stor opsigt i vindmølleindustrien.

Prisoverrækkelse til årsmødet i juni

Som vinder af Forsknings- og Uddannelsesprisen vil Jonas få overrakt et diplom til sektionens årsmøde, som afholdes i Industriens Hus 2. juni. Her vil Jonas også deltage og præsentere sit spændende projekt. Udover æren modtager Jonas et kontant beløb.

Jonas er nu ph.d. studerende ved KIT i Karlsruhe og arbejder med carbonforstærkede polymere. Om sin fremtid inden for polymerforskning siger Jonas Hüther:

– I løbet af min karriere håber jeg at kunne bidrage til en bedre forståelse af polymere og at kunne vise, at de er blandt de vigtigste materialer i opbygningen af en bæredygtig og lys fremtid.

Særpris til arkitektstuderende for bo-celle koncept

Udover Forsknings- og uddannelsesprisen til Jonas Hüther har Kompositsektionens bestyrelse i år valgt at uddele en særpris. Den går til en gruppe studerende, der helt utraditionelt har udviklet en 20m2 bo-celle i glasfiberkomposit.

Bo-cellen er udviklet i forbindelse med en konkurrence på Kunstakademiets Arkitektskole i København, hvor de studerende blev opfordret til at udfordre tømrefaget.  De studerende præsenterede deres bo-celle på Rådhuspladsen i København i efteråret 2015 i forbindelse med fejringen af Københavns Tømrerlaugs 500 års jubilæum.

Kompositsektionens bestyrelse var så begejstret for projektet, at den valgte at uddele en særpris med begrundelsen:

– At de studerende tænker, at fremtidens tømrere skal anvende kompositmateriale til bygningskonstruktion, er temmelig sensationelt. Og de har fundet mange brugbare og nye løsninger ud fra standardpultruderede profiler. Bo-cellen er visuelt flot og nyskabende.

Fiberline Composites har hjulpet de studerende med viden om materialer og produktionsmetoder.

De fire studerende fra Kunstakademiets Arkitektskole vil ligesom Jonas Hüther få overrakt et diplom og præsentere deres bo-celle ved sektionens årsmøde i juni.