Danmark har styr på plastposerne

Ikke-kategoriseret

En radikal folketingskandidat har for nylig foreslået, at et forbud mod salg af plastposer i Aarhus er måden at komme plastaffald i verdenshavene til livs. I et modsvar argumenterer Plastindustriens Jakob Clemen for, at plastaffald i havet ikke er en problemstilling, der bliver løst ved at indføre et symbolsk forbud imod salg af plastposer i Aarhus. 

Del:

Nedenstående tekst er bragt som debatindlæg i JP Aarhus den 22. maj.

Hvis det står til den radikale folketingskandidat Sander Jensen, så skal handlende i Aarhus om to år ikke længere have lov til at bruge en plastpose til at bære dagligvarer hjem fra Netto eller Salling. I et debatindlæg i JP (14/5) argumenterer Sander Jensen nemlig for, at salg af plastposer i Aarhus er måden at komme udfordringen med plastaffald i verdenshavene til livs.

Selvom det selvfølgelig lyder som en nem løsning, så vil et plastposeforbud her til lands hverken gøre til eller fra. Faktum er nemlig, at Danmark er duks, når det kommer til at begrænse brugen af plastposer, og det har vi EU-Kommissionens ord for i en rapport, der blev udgivet i starten af maj.

LÆS MERE: Danmark er europæisk plastpose-duks

Læs mere under annoncen…###REKLAME###

Plastposer lever længe i Danmark

I Danmark er plastposer en vare, som vi betaler op til tre kroner for i supermarkedet. Og posen lever et langt liv. Når vi har brugt den til at transportere dagligvarer, biblioteksbøger og svømmetøj i, så ender den typisk som skraldepose inden, at den bliver bortskaffet med husholdningsaffaldet. Vi har med andre ord ikke en ’brug og smid væk kultur’ i Danmark, når det kommer til plastposer.

LÆS MERE: Poser af plast er bedre for miljøet end poser af papir

Problemet med plastaffald i havet er opstået fordi alt for meget plastaffald i andre europæiske lande, bliver deponeret på en losseplads, hvorefter det kan flyve vidt omkring og dernæst ende i havet.

Industrien tager også ansvar

Som industri læner vi os dog ikke bare tilbage – tværtimod. Derfor er Plastindustrien med i initiativet Operation Clean Sweep, som forpligter de deltagende plastvirksomheder til at reducere spildet af råvarer i produktionen. Selvom meget af plastaffaldet i havet som sagt stammer fra dårlig affaldshåndtering, så ser industrien sig stadigvæk som en ansvarlig del af løsningen på problemet.

Plastaffald i havet er en meget aktuel problemstilling, som fortjener politisk bevågenhed, men et symbolsk forbud imod salg af plastposer i Aarhus gør ikke noget godt for miljøet.