Plast i byggeriet – hvordan øger vi det grønne fokus?

I år søsætter Plastindustrien et stort projekt med fokus på øget bæredygtighed i forhold til plast i byggeriet. Har du gode idéer og viden inden for området? Så hører vi meget gerne fra dig inden vores kick-off workshop senere på året.

Del:

Byggeri er en spændende og kompleks videnskab, der udføres af en stor industri med mange aktører, agendaer og prioriteter. En bygning skal være æstetisk, funktionel og rimelig i pris – og der stilles i stigende grad også store krav til bygningsmassens bæredygtighed og miljøbelastning.

Dagsordenen omkring energieffektivisering af byggeriet samt genbrug og genanvendelse af byggematerialer er meget dominerende, men det er sjældent, at fokus specifikt er rettet mod plast i byggeriet.

Dette skal ændres i de kommende år, da Folketingets klimaaftale på affaldsområdet fra juni 2020 pålægger bygge- og anlægssektoren at udsortere 25% af plastaffaldet til genanvendelse i 2025 og 75 pct. i 2030. EU’s plaststrategi har også øjnene rettet på plast, da der er politiske ambitioner om at bruge mere genanvendt plast i byggeriet, og temaer som design for adskillelse og øget genanvendelse får øget synlighed.

Byggematerialers livscyklus er generelt et emne, som nyder større opmærksomhed – vi ser umiddelbart tre primære udviklingstendenser i relation til plast:

  • Mange nye byggekomponenter og materialer er i stigende grad helt eller delvist baseret på plast på grund af materialets lave pris, store formfrihed og gode holdbarhed.
  • Allerede i udformningen af byggematerialerne tages der højde for håndteringenefter endt brug, design til genanvendelse og/eller design til adskillelse.
  • Genanvendt plast fra husholdningsaffald og industriaffald er til rådighed som billig og CO2-besparende råvare på markedet, som kan anvendes i nye sammenhænge – fx i byggeriet.

Plastindustrien ønsker at samle byggebranchens mange aktører i et stort innovativt projekt for at understøtte og fremme ovenstående udvikling.

‘Fremtidens bæredygtige plasthus’

Projektet har til formål:

  • At skabe overblik over anvendelsen og genanvendelsen af plast i byggeriet.
  • At demonstrere de mange smarte og effektive løsninger som plast bidrager med til byggeriet
  • At skabe nye relationer og innovative partnerskaber mellem branchens virksomheder og ny produktinnovation baseret på genanvendt plast og design til genanvendelse.
  • Skabe grobund for cirkulære tilbagetagningsmodellerinden for plast i byggeriet.

I Plastindustrien har vi eksempelvis en drøm om at opføre et demonstrationshus, hvor så mange komponenter som muligt er fremstillet i plast: ’Fremtidens bæredygtige plasthus’.

Vil du være med?

Det er afgørende for os at få skabt et solidt fagligt fundament for udviklingen af projekterne, så vi hører meget gerne fra dig, hvis du har spændende idéer og viden, som kan hjælpe indsatsen godt på vej:

  • Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien: 2949 4564 | cb@plast.dk
  • Rasmus, innovationskonsulent i Plastindustrien: 2689 3028 | rg@plast.dk

Efter en indledende researchfase inviterer vi senere på året til en kick-off workshop for at få samlet de aktører, som har lyst til at tage del i arbejdet.