Af Jens Boman Christensen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær; Christina Busk, miljøpolitisk chef, Plastindustrien og Niels Bukholt, sekretariatsleder i ARI – Affalds- og Ressourceindustrien.
Dette indlæg blev bragt i Avisen Danmark d. 8. oktober.
Med jævne mellemrum ønsker både borgere, virksomheder, politikere og forskere sig derhen, hvor affaldssortering klares af robotter, så vi på jobbet og derhjemme kan vende tilbage til én enkelt skraldespand, vi kan smide det hele i.
Det kan være svært at spå om fremtiden, men på tværs af kommuner, affaldsselskaber og -transportører, genanvendelsesbranchen samt industrien tør vi godt sige, at der kommer til at gå en årrække, før det er en mulighed. Først og fremmest ønsker vi, at f.eks. emballageaffald får de bedste muligheder for at kunne blive genanvendt i så høj kvalitet som muligt, og dermed indgå i produktionen af nye emballager.
Her kræver både den gældende lovgivning for fødevaresikkerhed og emballager samt de nuværende teknologiske muligheder, at vi hver især skal sortere affaldet i de meget omtalte 10 fraktioner, for at få den bedste kvalitet i affaldsfraktionerne.
Hvis ikke vi sorterer affaldet og bevarer kvaliteten i materialerne, kan de genanvendte materialer ikke afsættes på markedet og indgå i nye kvalitetsprodukter – og så er hele den cirkulære idé spildt.
Er det så det samme som, at vi forsager al teknologi? Nej, tværtimod. Vi er store fortalere for, at teknologi og ja – sorteringsrobotter – bruges hvor det er muligt. Derfor bliver robotter og anden sorteringsteknologi allerede nu brugt til at finsortere alt fra tøj og tekstiler til byggeaffald, emballager og metaller. Men endnu er det en forudsætning for høj kvalitet i genanvendelsen, at vi hver især har gjort forarbejdet ved at sortere derhjemme, på genbrugspladsen og på arbejdspladsen.
Vi har dog stadig brug for innovative samarbejder til at optimere genanvendelsen, så vi får så god kvalitet ud af materialet som muligt. Virksomheder, affaldsselskaber og myndigheder skal gå sammen og dele erfaringerne, så vi kan styrke de cirkulære løsninger. Der er mange gode eksempler på dette allerede f.eks. med husholdningsplast, som bliver til nye dunke til vaskemiddel og andre lignende ting.
I takt med den teknologiske udvikling er det derfor helt oplagt løbende at evaluere, om affaldssorteringen kan gøres enklere, uden et det koster på kvaliteten i genanvendelsen – herunder muligheder og udfordringer ved robotsortering af restaffald. Som nævnt er det dog her og nu både det mest rigtige og bedste, at vi alle sorterer vores affald.