Thomas Drustrup: En fremtid uden plast er utopi

Debatindlæg bragt i Børsen d. 8. september 2023.

Del:

Af Thomas Drustrup, adm. direktør, Plastindustrien i Danmark.

Skal investorer gå uden om plastvirksomheder? Det indtryk kunne man få i Børsen denne weekend, da en række investeringsrådgivere gav råd til, hvordan man som investor bør forholde sig til FNs kommende plasttraktat. Trusler om bøder og potentielle investeringsrisici for virksomheder var nogle af konklusionerne, hvis virksomheder ikke lever op til traktatens krav.

Men lad os lige huske på, at traktaten slet ikke er vedtaget endnu. Det er derfor alt for tidligt at drage konklusioner om effekten på den konkrete lovgivning.

I Plastindustrien er vi dog fuldstændig enig i ambitionerne. Vi skal mindske mængden af unødigt affald og passe godt på vores fælles ressourcer. Der er steder, hvor vi kan brug mindre plast – men også områder, hvor den ikke kan undværes. På verdensplan udgør plastproduktion kun ca. 4% af det samlede olieforbrug, mens 80-90% anvendes til opvarmning, energiproduktion og transport. Plast er nødvendig i fremtidens grønne energikilder, som vindmøllevinger og letvægtstransportmidler ligesom plastbaseret isolering spiller en vigtig rolle for fremtidens byggeri på grund af dens høje isoleringsevne. Plast er således med til at reducere det samlede olieforbrug.

Investorer bør naturligvis tænke langsigtet og støtte virksomheder, der arbejder på innovative og grønne løsninger.

Det omfatter virksomheder, der tager ansvar for deres plastforbrug igennem design og brug af genanvendte materialer og arbejder mod cirkulær økonomi og klimabesparelser.

På dét punkt vil det nok overraske mange, at plast i visse situationer kan være et af de grønneste materialer, målt på CO2-aftryk. Men vi skal bruge den klogt og de rigtige steder.

Alt for meget plast havner i naturen, hvor den ikke alene mister sin værdi men også risikerer at gøre skade. Derfor skal vi tage vores affaldshåndtering alvorligt og genbruge og genanvende plasten i et cirkulært system.

I Plastindustrien går vi gerne forrest. Derfor lancerer vi i disse dage en designguide med anbefalinger til, hvordan emballager i plast kan designes til at fremme genbrug og genanvendelse. I arbejdet med det kommende producentsansvar for emballageproducenter, som træder i kraft næste år, går Plastindustrien også forrest og presser på for et miljøgradueret bidrag, som vil øge incitamentet til at tænke i grønne og cirkulære løsninger hos virksomhederne.

Plast er med andre ord en del af fremtiden allerede. Derfor bør rådgivere og konsulenthuse snarere opfordre endnu flere til at investere i området.

Læs indlægget i Børsen.