Her er vinderne af Danish Composite Award 2024

Vinderne af Danish Composite Award 2024: Lucie Laborderie, DTU (tv.) og Peter Hede Broberg, Aalborg Universitet (AAU).

I år er den prestigefyldte Danish Composite Award tildelt to personer: Lucie Laborderie fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Peter Hede Broberg fra Aalborg Universitet (AAU). De modtager begge prisen for deres arbejde med kompositmaterialer anvendt i fremstillingen af vindmøllevinger.

Del:

Plastindustriens Kompositsektion har valgt at tildele Danish Composite Award 2024 til to unge forskere for deres banebrydende arbejde med kompositmaterialer anvendt i vindmøllevinger.

Vinderne af Danish Composite Award 2024 er Peter Hede Broberg, Aalborg Universitet (AAU) og Lucie Laborderie, DTU.

Peter Hede Broberg:
Ingeniørarbejde mod defekter i vindmøllevinger

Peter Hede Broberg.

Peter Hede Broberg, der kun er 30 år gammel, har allerede gjort betydelige fremskridt inden for design af mekaniske systemer. Han kommer fra Aalborg, hvor han også gennemførte sin kandidatgrad, og derefter begyndte på et PhD-projekt, der sigtede mod at tackle en af de mest kritiske problemer i fremstillingen af vindmøllevinger – foldedefekter. Hans arbejde fokuserede på udvikling af nye simuleringsteknologier for at forudsige og forebygge sådanne defekter under produktionen.

– Folder i vindmøllevinger er de mest kritiske fejl, der kan opstå. De kan forårsage, at vingen fejler under drift, siger Peter Hede Broberg. Hans PhD-projekt har ført til nye indsigter, der er afgørende for at forbedre kvaliteten af vindmøllevinger.

Hans interesse for kompositter begyndte under hans speciale om dæmpning og reduktion af vibrationer i strukturer, og førte ham ind i feltet for kompositter til sit PhD.

– Kompositter er fascinerende, fordi de kombinerer hærdeplastens gode materialeegenskaber med fibrenes høje stivhed og styrke,” siger han.

Peter Hede Broberg er efterfølgende blevet ansat som forsker på AAU på det europæiske projekt MADE4WIND, hvor han vil fortsætte med at udvikle simuleringsværktøjer og optimeringsprocesser for fremstillingen af vindmøllevinger.

Lucie Laborderie:
Fra Lyon til innovative projekter ved DTU Wind and Energy Systems

Lucie Laborderie.

Lucie Laborderie, oprindeligt fra Nice, Frankrig, fulgte sine studier i Lyon, inden hun startede på et dobbeltuddannelsesprogram med DTU. Hun blev uddannet i juli 2023, hvor hendes speciale fokuserede på vakuuminfusionsprocessen anvendt i fremstillingen af kompositmaterialer, specifikt ved at undersøge resinens interaktioner i lille skala.

– Mit projekt dykker ned i fremstillingen af kompositmaterialer, især med fokus på at forbedre kvaliteten i produktionen af vindmøllevinger gennem en bedre forståelse af materialeinteraktioner, siger Lucie Laborderie.

Hendes arbejde sigter mod at give producenter deltajeret data, som kan hjælper dem med at vælge og anvende materialer korrekt i deres fremstillingsprocesser.

Lucie Laborderies begejstring for kompositter er dybt forbundet med hendes engagement i miljømæssig bæredygtighed.

– Jeg synes, området for kompositter er utroligt spændende, især fordi det giver mig mulighed for at adressere miljømæssig bæredygtighed gennem mit arbejde, siger hun.

Hun har påbegyndt en PhD ved DTU Wind and Energy Systems, hvor hun bygger videre på sit tidligere arbejde.

En lys fremtid for innovationer inden for kompositter

Vinderne af Danish Composite Award 2024 bidrager med vigtig innovation til vindenergisektoren.

– I takt med at verden søger mod grønnere energiløsninger, vil arbejdet fra unge innovatører som Broberg og Laborderie være afgørende, når vi skal forme og designe fremtiden for energiproduktion ved brug af kompositter. Samtidig styrker det både kendskabet og udbredelsen af kompositter som fremtidens materiale, der muliggør innovative løsninger, siger Klaus Kamper, Formand for Kompositsektionen.

Prisceremoni

Begge prismodtagere præsenterer deres forskningsprojekter ved den internationale kompositkonference “Next Gen Composites & Recycling” i København d. 23. maj. Ved samme lejlighed vil de modtage deres priser.

På konferencen vil fagfolk fra branchen diskutere og udveksle viden om bæredygtige løsninger inden for kompositteknologi.

Læs mere om konferencen Next Gen Composites & Recycling – Annual Composite Meeting 2024 på dette link.

Tidligere vindere

I 2023 gik Danish Composite Award til ph.d. Justine Beauson for hendes forskning i genanvendelse af vindmøllevinger.

Læs hvem der tidligere har modtaget Danish Composite award.