Rapport: Engangspap er ikke nødvendigvis et bedre alternativ til plast

Plastemballager er ofte bedre for miljøet, sammenlignet med emballager i andre materialer. Det skriver mediet Wastetech, der henviser til en ny rapport fra Zero Waste Europe.

Del:

Plast kan være et udskældt materiale. De senere år er plastemballage mange steder blevet erstattet af emballager i blandt andet pap eller papir. Men nu konkluderer en rapport fra Zero Waste Europe at engangsemballager i pap eller papir ikke nødvendigvis er bedre alternativer.

Rapporten har titlen Disposable Paper-Based Food Packaging – The False solution to the packaging waste crisis. Den udkommer i forbindelse med, at EU er i gang med de endelige forhandlinger om et nyt regelsæt, der skal sætte retningen for engangsemballage i de kommende år.

Læs hele rapporten hér. 

Udfordringer ved andre materialer

I rapporten star der blandt andet:

”Som reaktion på de miljømæssige og socioøkonomiske påvirkninger forbundet med plastik markedsføres papirbaseret emballage i stigende grad som et bæredygtigt alternativ. Undersøgelser viser dog, at papirbaserede erstatninger indebærer mange nye såvel som lignende udfordringer, desuden kombineres papir næsten altid med plast og kemiske belægninger.”

Miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, advarer generelt mod, at vi flytter problemet fra ét materiale til et andet.

”Når vi ønsker at nedbringe brugen af plast i emballage, skal vi passe på, at vi ikke blot flytter problemet over til andre materialer. Vi skal vælge den mængde emballage og det materiale, der er bedst til at passe på det enkelte produkt – som der allerede er brugt ressourcer på at producere. Nogle gange er det plast og andre gange kan det være andre materialer,” siger hun.

Læs hele artiklen hos Wastetech hér.