CETEC vinder Plastprisen 2023

Plastprisen 2023 gik til CETEC. Projektleder Søren Haack modtog prisen på vegne af projektet.

Vinder af Plastprisen 2023 er CETEC for sit arbejde med genanvendelse af vindmøllevinger.

Del:

Plastindustriens medlemmer har talt. Det blev projektsamarbejdet CETEC, der løb med Plastprisen 2023, da den blev uddelt ved Plastindustriens årsdag i Industriens Hus torsdag d. 25. maj.

CETEC var nomineret til prisen for sit arbejde med at udvikle en metode til genanvendelse af vindmøllevinger. CETEC står for Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Olin, Vestas og Teknologisk Institut.

Netop genanvendelse af termohærdede glasfiberkompositter er en stor udfordring for vindmølleindustrien.

Metode udvinder epoxy
I CETECs metode adskilles eksisterende vindmøllevinger og epoxy-resinen udvindes fra kompositmaterialet. Efterfølgende kan resinen dekonstrueres og de kemiske ”byggeklodser” kan genudvindes og anvendes til ny epoxy i produktionen af nye vindmøllevinger.

Projektet er delvist økonomisk støttet af Innovationsfonden.

– Vi er utrolig stolte af at modtage Plastprisen 2023. Ikke mindst fordi, det er kolleger og samarbejdspartnere fra den danske plastbranche, der har stemt. Det viser, at vi er på vej i den rigtige retning. Genanvendelse af vindmøllevinger er et område som vi skal finde løsninger på i fremtiden, og det kan den her pris forhåbentlig være med til at skabe opmærksomhed om, siger Søren Haack, projektleder for CETEC.

Foruden CETEC var Dantoy, RC Plast, Aarhus Kommune og Guido Tosello fra DTU nomineret til årets plastpris.

Komposit spiller en vigtig rolle
– CETEC-samarbejdet er et godt eksempel på de udfordringer, der kan løses, når industrien og forskningen arbejder tæt sammen. Kompositmaterialer spiller en væsentlig rolle i den grønne omstilling og har en kæmpe værdi mange steder i samfundet. Derfor er det også positivt, når vi begynder at se løsninger på nogle af de udfordringer, som vi ved, der er med genanvendelse af kompositter, siger administrerende direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.

Plastindustrien har siden 1987 uddelt Plastprisen som en hyldest af de ekstraordinære og anerkendelsesværdige præstationer i den danske plastbranche.

Foruden æren og anerkendelse fra branchen modtager vinderen af Plastprisen 2023 en statuette af kunstneren Markan Christensen og en check på 50.000 kroner.