PROJECT PLASTIC-vindere imponerer med projekter af høj kvalitet

Vinderne af førstepladsen i PROJECT PLASTIC 2021 (fra venstre): Nanna Andersen og Kirstine Bach fra Industrial Design, Royal Danish Academy i København.

Det var tre projekter af høj kvalitet inden for forskellige hjørner af plastverdenen, som løb med priserne i Plastindustriens PROJECT PLASTIC-konkurrence for studerende på videregående uddannelser.

Del:

Vinderne af Plastindustriens årlige PROJECT PLASTIC-konkurrence er fundet.

Årets vinderfelt består af tre dygtige og meget forskellige grupper fra hver sit studiested, nemlig Royal Danish Academy, Syddansk Universitet (SDU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Konkurrencen PROJECT PLASTIC er for ingeniørstuderende og andre studerende på videregående uddannelser, som har arbejdet med plast i forbindelse med deres studier. Det har stor værdi for branchen at få indblik i det arbejde, fortæller adm. direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup:

Vinderprojekterne er rigtig gode eksempler på, hvordan den værdifulde viden og erfaring, de studerende tilegner sig på de videregående uddannelser, gør en stor forskel i praksis. Jeg er meget imponeret over projekternes høje kvalitet og faglighed og ønsker alle vinderne tillykke.

Design til KOL-patienter

Monitoreringsenhed til KOL-patienter.

Nanna Andersen og Kirstine Bach fra Royal Danish Academy løb med førstepladsen for – i deres specialeafhandling – at have designet et intelligent og stringent system til KOL-patienter, som har behov for iltbehandling.

Projektet med titlen ’Flow – An intelligent system for COPD-patients receiving oxygen treatment’ består af tre dele: en letvægts iltflaske, en monitoreringsenhed og en koncentrator, alle designet med integrerede plastkomponenter. Nanna Andersen og Kirstine Bach fortæller:

– Det væsentlige i vores projekt er monitoreringsenheden, som gør det muligt at regulere iltflowet automatisk, så brugeren får den korrekte mængde ilt på alle tider af døgnet. Vi er designere, så vi har arbejdet sammen med ingeniører. Designet bygger på principper om bæredygtighed med lang holdbarhed, mulighed for reparation og genbrug af produkterne.

Apparatets stringente design, der netop ikke leder tanken hen på en sygdom, tjener et vigtigt formål, siger Plastindustriens innovationskonsulent Rasmus Grusgaard:

– Der er mange i Danmark, der har været gode til at gøre det mindre stigmatiserende at være syg, f.eks. Coloplast og Novo Nordisk. Og det synes vi, at Nanna og Kirstine har haft en sympatisk og gennemarbejdet vision for, hvilket er en af årsagerne til, at de vinder 1. præmien.

De to designere har i dag deres egen tegnestue, Andersen & Bach Design Studio i København.

Anden- og tredjepladsen gik til …

Andenpladsen gik til Valdemar Buch, Gustav Staxen Lind og Emil Lykke fra Design og Innovation på DTU i Lyngby. De har medvirket til at producere stole til skoler i Sierra Leone af genanvendt plastaffald indsamlet fra lokale vestafrikanske floder. Nøglen til projektet var en lokalt indkøbt toastmaskine.

– Vi havde et konkret mål om, at vi gerne ville prøve at komme så langt ud over skolebænken som muligt. Det var essentielt at skabe en billig og tilgængelig løsning på lokale vilkår, fortæller gruppen, som har samarbejdet med Ingeniører uden Grænser om projektet.

Tredjepladsen gik til Peter Lukas Falcher Petersen og Malte Rasmus Ottesen fra Institut for Grøn Teknologi ved SDU. De har undersøgt genanvendt plast og affaldssorteringsprocesser i København, Odense, Sverige og Norge.

De har blandt andet målt på den molekylære forurening af kildesorteret og eftersorteret plast og lavet omfattende lugt-forsøg. Centralt for projektet er, i hvor høj grad lugt og anden forurening i genanvendte plastmaterialer er afhængig af, hvordan affaldet indsamles og sorteres.

En bro til de studerende

PROJECT PLASTIC er en del af kampagnen Plastic Engineering Denmark, som har til formål at bygge bro mellem industrien og de studerende på videregående uddannelser og samtidig gøre opmærksom på plastbranchen, fortæller Jo Dietrich, uddannelseskonsulent i Plastindustrien.

– Det har været fantastisk at se så mange forskellige projekter fra studerende og få indblik i, hvad de interesserer sig for. Projekterne afspejler vores branche og samfund, da der er rigtig mange måder at arbejde med plast, genanvendelse og miljøperspektivet på.

De tre vindere præsenterede deres projekter for Plastindustriens sekretariat i Industriens Hus i København, hvor de fik overrakt et diplom og deres præmier på hhv. 25.000, 10.000 og 5.000 kr.