Mini-portræt: Franz Cuculiza (Aage Vestergaard Larsen A/S)

Vi bringer en række mini-portrætter af medlemmerne i Plastindustriens bestyrelse. I denne omgang zoomer vi ind på Franz Cuculiza, der er adm. direktør i Mariager-virksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S.

Del:

Franz Cuculiza er adm. direktør i virksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S (AVL), som oparbejder plastspild til en ny genanvendelig plastråvare, der altså er baseret på genanvendt plast.

AVL er beliggende i Mariager, og dens cirka 60 medarbejdere oparbejder årligt 15.000 ton plastspild fra hele samfundet.

Cirka 97% af det modtagne plastspild kommer tilbage til den europæiske plastindustri som en ny kvalitetsråvare i form af granulat.

En spændende udfordring og et inspirerende samarbejde

Franz Cuculiza har valgt at engagere sig i Plastindustrien og i dens bestyrelse, fordi han mener, at AVL qua deres position på markedet og viden om genanvendelse af plast kan bidrage med relevant viden til Plastindustrien og dens bestyrelse.

Derudover ser Franz det som en spændende udfordring, at være med til at sætte strategien (og at virkeliggøre den), for hvordan man kan udvikle og styrke den danske plastindustri.

Sidst men ikke mindst, er det ifølge Franz også en unik mulighed for at have en stor berøringsflade til industriens mange interessante virksomheder og ledere, hvorfra han altid kan hente ny inspiration og hjælp.

Plastdebatten baseres på følelser frem for fakta

Franz Cuculiza mener, at en af de store udfordringer plastbranchen står overfor er, at der pt. træffes mange og afgørende beslutninger omkring plastindustriens fremtid i miljøets navn – udfordringen er, at mange af disse beslutninger træffes ud fra følelser og ikke fakta.

Dette har indtil nu bevirket, at man har set gode engangsprodukter af plast blive forbudte, uagtet at disse produkter ikke kan erstattes af materialer som er bedre og mere miljøvenlige.

Grundlæggende er den største udfordring, at vi ikke får udnyttet og fortalt om plastens unikke genskaber – bl.a. at den er ekstremt velegnet til genanvendelse – som jo ellers passer rigtig godt med den aktuelle europæiske dagsorden om mere genbrug og genanvendelse.

Mulighederne er store, da man ved optimal genanvendelse af vores plastaffald kan spare det globale miljø for en stor CO2-udledning.

Ligeledes vil plastbranchen – ved optimal genanvendelse af landets plastaffald – få tilført en råvare baseret på genanvendt plast, som vil kunne brande den danske plastindustri som en grøn industri.

Netop denne udfordring og ønsket om at plastindustrien får sin velfortjente plads som en grøn industri, er grunden til at AVL i 2018 brugte ressourcer på at få oprettet en genanvendelsessektion i Plastindustrien, der kan være med til at løse klima- og miljøudfordringerne i den danske plastbranche.

Foto: Jakob Lerche Fotografi

Plastgranulat af genanvendt plast bidrager til den cirkulære økonomi

I forlængelse af Franz’s syn på branchens udfordringer, kommer han også ind på sit favoritprodukt. Det er selvfølgelig plastgranulat produceret i genanvendt plast og i høj kvalitet.

Det kan bruges til at lave produkter, der kan genanvendes igen og igen.

Plastgranulater i høj kvalitet baseret på genanvendt plast signalerer omtanke, bæredygtighed og ikke mindst cirkulær økonomi.

SE OGSÅ: Plastindustriens bestyrelse 2019-2020