Ny europæisk plastpagt skal sikre mere genanvendelse

Ved lanceringen af European Plastics Pact deltog bl.a. Thomas Drustrup (Plastindustrien) og Camilla H. Hermansen (Plus Pack). De er flankeret af Andreas Hastrup fra Miljøministeriet.

En ny europæisk plastpagt skal bidrage til mere genanvendelse og mindre plast i naturen. Danmark har været blandt initiativtagerne til pagten, som bl.a. bakkes op af Plastindustrien og en række danske plastvirksomheder.

Del:

EU har sat en række mål for genanvendelse af plast, men blandt andet Danmark, Frankrig og Nederlandene ønsker at sætte tempoet og ambitionerne op.

Derfor indgår Danmark – pr. 6. marts – sammen med en række europæiske lande i dag en plastpagt: European Plastics Pact.

En lang række store internationale virksomheder og organisationer skriver også under på pagten, der bl.a. sætter nye, ambitiøse mål for at genanvende og genbruge plast. Et samarbejde der skal sikre en grønnere fremtid på tværs af landegrænser.

– Alt for meget plastik ender i dag i naturen, og vores alt for høje forbrug slider på klodens ressourcer. Samtidig bliver alt for meget plastik brændt af og udleder CO2, så genanvendelse af plastik er en vigtig del af at løse klimakrisen. Med plastikpagten går vi nu foran på tværs af lande og virksomheder med klare og ambitiøse målsætninger. Vi har brug for at sætte tempoet op, samarbejde mere og dele erfaringer. Det er det, plastikpagten handler om. Et konkret samarbejde om en grønnere fremtid med mindre plastik og mere genanvendelse, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Danske virksomheder støtter op

Plastindustrien har valgt at bakke initiativet op, da det er en oplagt anledning til at få indflydelse på fremtidens produktion af plastemballage i Europa:

– Jeg er enormt stolt af, at vi gennem deltagelse i European Plastics Pact får mulighed for på europæisk niveau at udbrede vores virksomheders erfaringer med at designe plastemballage til genbrug og genanvendelse. Vi skal have gjort plastemballage til en værdifuld ressource, som bliver brugt igen og igen, fortæller Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien.

Udover Plastindustrien er disse aktører blandt de danske medunderskrivere: COOP, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Plus Pack, Sky-Light, Schoeller Plast, BEWI Synbra, Plastix og Faerch.

Internationalt er aftalen blandt andet underskrevet af store virksomheder som Unilever, Nestlé, Amcor, Pepsico, Bonduelle og Henkel.

Plastpagten forpligter parterne til flere tiltag:

  • I 2025 skal al plastemballage og produkter, der normalt kun bruges én gang, være designet, så det kan genbruges og genanvendes.
  • Mængden af ny plast i engangsprodukter af plast og plastemballage skal reduceres med mindst 20 procent (i vægt) i 2025.
  • Indsamling, sortering og genanvendelse af plastaffald skal øges med mindst 25 procentpoint i 2025, og niveauet skal matche markedets efterspørgsel på genanvendt plast.
  • Nye produkter og ny emballage skal i højere grad være fremstillet af genanvendt plast i 2025. I gennemsnit skal mindst 30 procent (i vægt) bestå af genanvendt plast.

Der vil blive fulgt op på parternes vej mod målet hvert år, og der er nedsat et sekretariat, der skal følge udviklingen.

Ved lanceringen af European Plastics Pact deltog bl.a. Thomas Drustrup (Plastindustrien) og Camilla H. Hermansen (Plus Pack). 

LÆS MERE: FAQ – European Plastics Pact