Bedre forhold for familieejede virksomheder, indførelse af et skattestop for erhvervslivet og fokus på at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Det er nogle af de elementer i regeringsgrundlaget, som Plastindustriens direktør Thomas Drustrup hilser velkommen.
Plastindustriens direktør Thomas Drustrup er overordnet tilfreds med de politiske retningslinjer, som den nye Venstre-regering udstikker i regeringsgrundlaget:
– Der er mange løse hensigtserklæringer og knap så mange specifikke initiativer i regeringsgrundlaget. Det skinner dog alligevel igennem, at regeringen er optaget af at skabe bedre forhold for erhvervslivet. Vi vil som brancheorganisation derfor involvere os aktivt i lovgivningsprocessen, så de gode intentioner også bliver forvandlet til konkret lovgivning, der styrker de danske plastvirksomheders muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser.
Helt konkret bider Thomas Drustrup mærke i, at regeringen vil afsætte 2.1 mia. kr. i 2018-2020 for at gøre både nemmere og billigere at foretage generationsskifte i familieejede virksomheder. Derudover vil regeringen genindføre formueskattekursen, der blev sløjfet af den tidligere regering.
– Det er rigtig godt, at regeringen vil gøre noget for at styrke de familieejede virksomheder, som vi har rigtig mange af i vores medlemskreds. Da SR-regeringen tidligere i år afskaffede formueskattekursen, så blev det pludselig hen over natten langt sværere at lade en virksomhed gå i arv fra én generation til den næste uden, at den blev voldsomt drænet for kapital. Den skævert bliver der nu forhåbentligt rettet op på, udtaler Thomas Drustrup.
LÆS OGSÅ: Vigtigt at ny regering holder fast i ambitiøse mål for genanvendelse
Ingen skatter eller afgifter skal stige
Hvis det står til regeringen, så er der ikke skatter eller afgifter, som skal stige i den indeværende valgperiode, og den ambition får positive ord med på vejen af Plastindustriens direktør Thomas Drustrup:
– Fundamentet for det danske velfærdssamfund er, at vi har nogle private virksomheder, som er i stand til at tjene penge og skabe arbejdspladser. Det er ingen hemmelighed, at det i en længere periode har været svært at fastholde produktionsarbejdspladser i landet bl.a. på grund af det høje skatte- og afgiftstryk. Derfor er det afgørende, at der nu kommer lidt ro på området, så virksomhederne ikke bliver yderligere økonomisk udfordret i forhold til deres udenlandske konkurrenter.
Eneste skår i glæden er i den forbindelse, at regeringen konkret nævner, at den fremtidige udvikling af PSO-afgiften afhænger af forhandlinger med EU.
– Der er mange ubekendte i forhold til, hvordan PSO-afgiften fremadrettet kommer til at se ud i Danmark. EU kigger nemlig kritisk på, hvordan Folketinget har sat systemet sammen, og det kan føre til ændringer. Vi mener helt grundlæggende, at det vil give god mening at finde en smartere måde at finansiere omstillingen til mere vedvarende energi end gennem PSO-afgiftssystemet. Som det ser ud i dag giver PSO’en nemlig klimamæssigt bagslag, da den medvirker til , at produktion og arbejdspladser rykker til udlandet, hvor industrien er langt mindre energieffektiv end i Danmark, forklarer Thomas Drustrup.
Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse
I regeringsgrundlaget adresserer Venstre også den mangel på dygtige faglærte, som Plastindustrien og andre organisationer længe har gjort opmærksom på. Regeringen skriver, at de vil arbejde for, at erhvervsuddannelserne bliver mere attraktive.
Målsætningen er, at mindst 25 pct. i 2020 og mindst 30 pct. i 2030 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse – måltal der stammer fra EUD-reformen, som træder i kraft efter sommerferien. Det fremgår også, at uddannelserne skal rettes mod det arbejdsmarked, der venter eleverne.
– Det er glædeligt, at Venstre direkte nævner samfundets store behov for flere faglærte. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke kun handler om at øge kvantiteten – vi skal også fokusere på kvalitet. Vi skal have endnu flere dygtige og motiverede unge til at vælge erhvervsuddannelserne, og vi skal sikre, at de søger mod de uddannelser, hvor manglen på arbejdskraft er stor. I vores branche er det fx plastmagere og værktøjsmagere, der er efterspørgsel på, siger Thomas Drustrup, og understreger, at der er praktikpladsgaranti til plastmagerelever.
Annonce…###REKLAME###