POM-plast (polyoxymethylen)

Del:

POM (polyoxymethylen) er en konstruktionsplast. Det vil sige, at POM har en række forbedrede materialeegenskaber sammenlignet med de fleste andre typer af termoplast.

POM (polyoxymethylen) er en delkrystallinsk termoplast, der forekommer både som homopolymer og copolymer. POM kaldes også polyacetal.

POM kom på det kommercielle landkort i slutningen af 50’erne og begyndelse 60’erne og hører samen med bl.a. PBT (polybutylenterephthalat) til i gruppen konstruktionsplast – også kaldet teknisk plast.

Det betyder, at de har en bedre kombination af fysiske og kemiske egenskaber end de såkaldte standard termoplast-typer, men de markedsføres også til en pris, der er ca. to-tre gange højere end prisen på volumenplast som polyolefiner og PVC. Volumenmæssigt er der således tale om relativt små materialer.

Materialegenskaber og anvendelser for POM-plast (polyoxymethylen)

Vægtfylden for POM er mellem 1,39 1,42 g/cm3. Smeltetemperaturen ligger mellem 165

grader for copolymer og 175 grader for homopolymer.

Strukturformel for polyoxymethylen. Kilde: Wikipedia.org
Strukturformel for polyoxymethylen. Kilde: Wikipedia.org

Forarbejdningstemperatur ligger mellem 180 og 210 grader for både sprøjtestøbning og ekstrudering.

I POM kombineres en række tekniske vigtige egenskaber så som stivhed, hårdhed og slagstyrke samt formbestandighed også ved højere temperaturer. POM har derudover gode fjedrende egenskaber og gode slid- og friktionsegenskaber.

Hovedparten af den, der fremstilles, sprøjtestøbes til komponenter inden for maskin/transport-, elektroteknik-, møbel- og fritidssektoren.

Bestandighed mod kemikalier – navnlig opløsningsmidler – er god, derfor anvendes POM bl.a. inden for bilindustrien til benzinpumpedele og lignende. På trods af disse gode egenskaber findes der en række POM typer, som er modificeret f.eks. med PTFE, silikone-

olie eller MoS  for at forbedre de i forvejen gode glide- og slidegenskaber og/eller typer med forbedrede antistatika forefindes og anvendes særligt til transportsystemer, f.eks. på slagterier, bryggerier og i bilfabrikker.

POM er ikke særlig UV-bestandig. Derfor er det nødvendigt at stabilisere med UV absorber eller endnu bedre med kønrøg, hvis emnerne skal anvendes udendørs f.eks. som masteled til windsurfere, lynlåse og clips til sportsbeklædning. For at opnå bedre stivhed og kryberesistens

findes der en række forstærkede typer med glas- og kulfiberarmering. Tilsvarende findes der en rækkeslagmodificerede typer, hvo rder f.eks. modificeres med TPE’er som giver bedre kuldeslagstyrke og som derfor anvendes til f.eks. vintersportsudstyr (skibindinger etc.).

Inden for VVS bruges POM i stor udstrækning til f.eks. vandhanefittings, cisterneventiler og rusedyser.

Transportanlæg er et andet stort område, hvor POM er særligt velegnet pga. sine gode glide- og slidegenskaber, samt lave støjniveau sammenlignet med stål. Transportanlæg på bryggerier til handling af glasflasker eller dåser anvender i stigende grad plast, bl.a. fordi støjniveauet ellers ville overskride det anbefalede maksimum, når glas og stål mødes.